Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Κοτόπουλο tikka masala

Οταν ακούμε τις λέξεις ινδική κουζίνα, φανταζόμαστε πιάτα με μπόλικο κόλιανδρο και ακόμα περισσότερο κάρι, όπου υπερισχύει το κρέας έναντι των λαχανικών, με σάλτσες αρωματικές και έντονες, σερβιρισμένα με μια γενναία ποσότητα απο ρύζι ατμου. Κάπως έτσι είναι και το φαγητό της σημερινής μου ανάρτησης.

Ενα ινδικό πιάτο ,που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και αντιπροσωπεύει την Ινδία, ειναι to tikka masala. Για την ακρίβεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας για να δείξει την διασημότητα αυτού του πιάτου, είπε αστειευομενος ότι θα έπρεπε να ανακηρυχθεί το εθνικό τους πιάτο! Tikka σημαίνει "κομμάτι" στα ινδικά, το masala προέρχεται απο τα κυριότερα μίγματα μπαχαρικών, τα garam masala, το οποίο αποτελείται απο διάφορα μπαχαρικά, σε πολύ συγκεκριμένες ποσότητες όμως, για να μην χαθεί το χαρακτηριστικό γευστικό αποτέλεσμα. 


Για μένα το tikka masala είναι ο παράδεισος της γεύσης! Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα αυτό το φαγητό και κάθε ώρα( κινδυνεύοντας με διάτρηση στομάχου, γιατί είναι αρκετά καυτερό...). Είναι αρωματικό, πικάντικο, χρωματιστό και αρχοντικό και όταν το τρώω με κάνει να χαμογελώ.

 Ωστόσο ,όταν διάβασα γι 'αυτό στο ίντερνετ ( χάρη στην περίεργη τάση μου να βρίσκω την ιστορία πίσω απο τα φαγητά που τρώμε ) , συνειδητοποιώ ότι το πιο δημοφιλές αυτό ινδικό πιάτο μπορεί εν τέλει να μην έχει καν ινδική προέλευση!


Η ιστορία του tikka masala ξεκινάει 5000 χρόνια πρίν, όταν στην Ινδία άρχισαν να δημιουγούνται oι πρώτοι φούρνοι tandoori. Εκείνη την εποχή οι ντόπιοι είχαν κοτέτσια και συνειδητοποίησαν ότι η μαγειρεμένη κότα στο tandoori παίρνει μια πολύ νόστιμη καπνιστή γεύση! 

Τα κοτόπουλα ψηνόντουσαν ολόκληρα, μέχρι που ο αυτοκράτορας Babur, είχε μια φοβία οτι θα πνιγεί απο κόκκαλο κότας, και απαίτησε να μαγειρευεται μόνο το καθαρό κρέας χωρίς το κόκκαλο. Eξ ου και το tikka.
Mε το πέρασμα του χρόνου, η συνταγή βελτιώθηκε και περιλάμβανε το μαρινάρισμα του κρέατος σε γιαούρτι και μπαχαρικά για να γίνει πιο τρυφερό.

Η ιστορία από εδώ και πέρα όμως μπερδεύεται. Το κύμα μεταναστευσης από την Ινδία στην Βρετανία έφερε νέες παραδόσεις και πολυπολιτισμικότητα. Τα ινδικά εστιατόρια άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια παντού και στην προσπάθεια τους να γίνουν αποδεκτές οι αυθεντικές Ινδικές γευσεις σε έναν Ευρωπαικο λαό, άρχισαν να κάνουν κάποιες αλχημείες και πειραματισμούς στις κουζίνες τους.

Η πιο διαδεδομένη "θεωρία" είναι ότι το πιάτο tikka masala δημιουργήθηκε στα εστιατόρια της Γλασκόβης από Ινδούς σεφ και ότι εν τέλει δεν έχει τόση παράδοση όπως η αρχική μορφή του που ήταν το κοτόπουλο tikka. Kάποιοι πάλι υποστηρίζουν ότι αυτό το πιάτο είναι το γευστικό αποτέλεσμα που προέκυψε από το πάντρεμα πολλών γευστικών παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ινδικής, Βρετανικής, και του Μπαγκλαντές. 

Άσχετως απο την μυστηριώδη προέλευση του, το κοτόπουλο tikka masala έχει την δική του θέση στο βασίλειο των φαγητών. Σήμερα υπάρχουν πάνω απο 50 εκδοχές αυτού του πιάτου, πάντα όμως με βασικό στοιχέιο τα κομμάτια κοτόπουλου και μια κρεμώδη κόκκινη σάλτσα.




Υλικά για τη μαρινάδα:
700 γρ. κοτόπουλο φιλέτο σε κομμάτια( εγω προτίμησα μπούτι)
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
1 κουταλιά σπόρους κάρδαμου
1/2 κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου σπασμένους 
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια σκόνη κύμινο
1 κουταλάκι σκόνη κανέλα
2 κουταλάκια πιπέρι καγιέν
1/2 κουταλάκι μαυρό πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα :
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 μεσαίο κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά κανέλα
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κουταλάκια κύμινο
2 κουταλάκι πάπρικα
1,5 κουταλιά αλάτι
1 κονσέρβα κονκασε
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
μισή κούπα νερό
κόλιανδρο για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Bάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλο, προσέχοντας να πάει το μίγμα της μαρινάδας παντού. Τα βάζουμε για τουλάχιστον 5 ώρες στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο , βγάζουμε το κοτόπουλο από την μαρινάδα χωρίς όμως να το σκουπίσουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε το κοτόπουλο για 7-8 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Ζεσταίνουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, μεχρι να χρυσίσει και ρίχνουμε το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε την κανέλα, την πάπρικα και το κύμινο, και τα γυρνάμε λίγο στο τηγάνι μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.
Ρίχνουμε το κονκασέ ,τον πελτέ και μισή κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Μετά τα δέκα λεπτά, ρίχνουμε και τα μισοψημένα φιλετάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα δέκα λεπτά. 

Σερβίρουμε με ρύζι basmati ή jasmine και πασπαλίζουμε προαιρετικά με τον κόλιανδρο.

Καλή επιτυχία.



Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Koκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια






Υλικά για το κοτόπουλο :
Ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο σε έξι κομμάτια(με πέτσα ή χωρίς )
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι του κρασιού ξηρό κόκκινο κρασί
600 γρ. τριμμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
μισή κούπα ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
6-7 κόκκους μπαχάρι
μιάμιση κουταλιά αποξηραμένο θυμάρι
μια πρέζα ζάχαρη
ένα ξύλο κανέλας
μισό ποτήρι νερό
αλάτι
πιπέρι


400 γρ. σπαγγέτι

τριμμένη ξηρή μυζήθρα

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ανα δόσεις το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να χρυσίσει. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κοτόπουλο ,βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα, μέχρι να ξεκολλάει το κρέας από το κόκκαλο.
Θέλουμε το φαγητό μας να έχει αρκετά νερουλή σάλτσα, οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε κι αλλο νερό.

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας κατα δύο λεπτά λιγότερο απ'οτι αναγράφεται. Σουρώνουμε τα μακαρόνια κρατώντας σε μια κούπα λίγο νερό απο αυτό που βράσανε .


Αφαιρούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου απο την κατσαρόλα και τα κρατάμε ζεστα, και πετάμε τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και την κανέλλα, και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα τα μακαρόνια και τα αφήνουμε να βράσουνε δύο λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε απο το νερό που κρατήσαμε.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μπόλικη ξηρή μυζήθρα.

Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Παγωμένο γιαούρτι με 5 υλικά

Είχα την ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι να δοκιμάσω τα περίφημα frozen yoghurt με τα οποία έχουν όλοι λυσσάξει και ενθουσιαστεί λες και είναι μάννα εξ ουρανού. Καινούρια καταστήματα ξεφυτρώνουν συνέχεια σαν τα μανιτάρια, χρησιμοποιώντας κάτι φανταχτερές και ελκυστικές εκφράσεις όπως :  έχει χαμηλές θερμίδες, χαμηλά λιπαρά, έχει γιαούρτι και είναι πολύ υγιεινό.

Και εγώ σαν κοριτσάκι που θέλει να φαίνεται καλλίγραμμο και λαμπερό το καλοκαίρι, ένα απόγευμα που με είχε πιάσει η μανία για κάτι γλυκό, στερήθηκα το αγαπημένο μου παγωτό σοκολάτας ή αυτό εδώ και αγόρασα ένα frozen yoghurt. Στο μαγαζί όταν γέμιζα το μπολάκι μου Του έβαλα και χίλια μύρια μπισκοτάκια-φρουτάκια-σιροπάκια και το έκανα χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Μου κόστισε αρκετά προς μεγάλη μου έκπληξη, αλλα αυτό δεν με ενόχλησε γιατί σκέφτηκα ότι θα είναι καταπληκτικό μιας και βλέπω πολλούς να κυκλοφορουν με ένα τέτοιο στο χέρι. Το δοκίμασα. Τα "μπιχλιμπιδάκια" με τα οποία το στόλισα, ήταν καταπληκτικά ομολογώ. Δεν τα χόρταινα στην ποικιλία τους και στους συνδυασμούς τους...Ως εκεί όμως. Το γιαούρτι μου πέρασε σχεδόν αδιάφορο. Ήλπιζα οτι θα έχει έστω μια υποψία της ευχάριστης δροσιάς του στραγγιστού γιαουρτιού . Καμία σχέση δεν είχε με αυτό. Ένιωθα περισσότερο την βουτυράτη επίγευση της σαντιγί στον ουρανίσκο, παρά τη φρεσκάδα του γιαουρτιού. Για την ακρίβεια αδυνατούσα να το γευτω.
Διάβασα επίσης αργότερα, ότι δεν είναι τόσο αθώο όσο πίστευα, οπότε και δεν το αναζήτησα από τότε.

Χθες το απόγευμα όμως μόλις είχα τελειώσει το ξεπακετάρισμα της μετακόμισης και ήθελα να εγκαινιάσω το νέο μου σπίτι με ένα φρουτένιο γλυκό. (να δοκιμάσω την καινούρια μου κατάψυξη ήθελα για να είμαι απόλυτα ειλικρινής).
Αυτό το παγωτό γιαούρτι είναι  ονειρεμένο! Είχε μια γενναία δόση από γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ,ήταν παγωμένο και είχε την γεύση από το απόλυτο φρούτο αυτής της εποχής, του ροδάκινου.
 Γίνεται με μόλις πέντε υλικά, και είναι ότι πιο δροσερό για τα υπόλοιπα καυτά απογεύματα που περνάμε, μέχρι να μπεί για τα καλά το φθινόπωρο.


Υλικά:
4 μεγάλα και ώριμα ροδάκινα ξεφλουδισμένα
1/2 κούπας μέλι (εγω χρησιμοποίησα πευκόμελο)
ελάχιστη σκόνη κανέλας
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας


Εκτέλεση:

Κόβουμε τα ροδάκινα σε 8 κομμάτια το καθένα, τα στρώνουμε σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με την κανέλα και λίγο μέλι και τα ψήνουμε στο γκρίλ για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν και να είναι πολύ μαλακά. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ρίχνουμε στο μίξερ χειρός όλο το γιαούρτι, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και τα ροδάκινα και τα χτυπάμε μέχρι τα ροδάκινα να έχουν διαλυθεί. Εγώ προτίμησα να αφήσω μερικά κομματάκια, γιατί μου αρέσει η υφή τους.

Βάζουμε το χτυπημένο γιαούρτι με τα ροδάκινα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Ρίχνουμε όλο το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σερβίρουμε αφού το αφήσουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!