Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Nιόκι πατάτας με κιμά

Tα νιόκι ή αλλιώς gnocci ,θεωρούνται σήμερα η αρχαιότερη συνταγή ζυμαρικών.
Πιστεύεται ότι οι απαρχές των νιόκι βρίσκονται στην Β. Ιταλία της Ρωμαϊκής εποχής. Ακόμα πιο επικρατέστερη άποψη είναι ότι τα νιόκι έχουν μεσανατολική καταγωγή και αργότερα εισέβαλαν στην κουζίνα των Ιταλών, για να καταξιωθούν σαν ένα κλασσικό ιταλικό φαγητό!
Εκείνες τις εποχές τα νιόκι φτιαχνόντουσαν απο σιμιγδάλι και είχαν διαφορετική μορφή απο τα σημερινά μαλακά μπαλάκια που γνωρίζουμε.Έμοιαζαν περισσότερο με κορν φλεικς.Τότε μάλιστα θεωρούνταν το φαγητό των φτωχών, μιας και όντως είναι πολυ οικονομικά για να τα φτιάξει κάποιος.

Τώρα πια τα νιοκι φτιάχνονται από πουρέ πατάτας και έχουν αυτή τη βελούδινη υφή της πατάτας και μια πικάντικη νότα απο το πεκορίνο που προσθέτουμε κατά την παρασκευή τους.
Σήμερα πλέον, τα βρίσκεις και στα πιο ακριβά εστιατόρια σαν συνοδευτικό σε κρέας ή σαν κυρίως πιάτο με κρέμα και παρμεζάνα.
Η αλήθεια είναι οτι είναι όντως πολύ οικομικά και πάρα πολυ νόστιμα, χρειαζονται όμως χρόνο για να φτιαχτουν. Το κάθε ένα φτιάχνεται ξεχωριστά ,οπότε ειναι κάπως "μπελαλίδικα"...
Εγώ κάθε φορά που κατaπιάνομαι με μια τέτοια λεπτοδουλεια στην μαγειρική το κάνω σε μέρες που έχω τις μαύρες μου (προκύπτει εντελώς τυχαία αυτο...), και λειτουργει πάνω μου σαν εργοθεραπεία.Για την ακρίβεια, όσο πιο λεπτοδουλειά είναι και όσο πιο πολύ ώρα χρειάζεται τόσο πιο ευεργετικά λειτουργει πάνω μου.Ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι τόσο απρόσμενα γευστικό όπως σε αυτη τη συνταγή.... Και είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη...



Υλικά :

1 κιλό πατάτες βρασμένες με τη φλούδα
600 γρ. αλεύρι σκληρό
3 αυγά
150 γρ. πεκορίνο τριμμένο (ή κάποιο άλλο πικάντικο τυρί)
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκου μοσχοκάρυδο





Εκτέλεση: Bουρτσίζουμε καλά τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο που να τις σκεπάζει, και χοντρό αλάτι. Τις βράζουμε για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (τις τρυπάμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν έγιναν). Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο λαχανικών (στον ψιλό κόφτη). Αν δεν έχουμε, τις λιώνουμε με πρες πουρέ ή με πιρούνι, αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε για να μη μείνουν κομμάτια.
 Προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι (τα 600 γρ.), αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη, στα οποία δίνουμε σχήμα μακριού «λουκάνικου», διαμέτρου 2 εκατοστών. Τα κόβουμε σε κομματάκια μήκους 2 εκ. και τα πιέζουμε ελαφρώς με τα δόντια ενός πιρουνιού, για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό «κυματιστό» σχήμα των νιόκι. Τα ρολάρουμε ελαφρά σε αλεύρι, για να μην κολλήσουν. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε αλάτι και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το βάζουμε να βράσει. Βυθίζουμε τα νιόκι λίγα - λίγα. Δίπλα στην κατσαρόλα βάζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Οταν τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια (μετά 3 λεπτά περίπου), τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε για 1 λεπτό από το παγωμένο νερό. Τα βγάζουμε αμέσως και τα απλώνουμε πάνω σε μια πιατέλα την οποία έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να βράσουμε όλα τα νιόκι.


Για τη σάλτσα κιμά:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
μια κονσέρβα κονκασέ περασμένη στο μούλτι
1 κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας
1/2 κουταλιά θυμάρι
1/2 κουταλιά δεντρολίβανο
120 ml. κόκκινο κρασί
 αλάτι ,πιπέρι,
2 κουταλιές ελαίολαδο
ελάχιστο νερό



Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά,το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σιγοβράζουμε ,ανακατευοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να ξεσβωλιάσει.
Προσθέτουμε το κρασί και αφου εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το κονκασέ, τον πελτέ ,ελάχιστον νερό και τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου .


Ανακατευουμε τα νιόκι με τη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμενο τυρι. Εγώ προτίμησα να βάλω ανθότυρο για πιο ουδέτερη γεύση και σερβίρουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα μαγειρεύουμε για 10-15', μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε λίγη ώρα να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε τον κιμά σύμφωνα με τα γούστα μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τον αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40' περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Μόλις είναι έτοιμος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε τον κιμά στην άκρη. - See more at: http://theonewithallthetastes.blogspot.com/#sthash.okHlNi19.dpuf
250 ml ξηρό κόκκινο κρασί
250 ml ξηρό κόκκινο κρασί

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Κοτόπουλο με κάρυ ,γάλα καρύδας και ζυμαρικά


Νομίζω ότι ο τίτλος ακούγεται κάπως παράξενος...Κοτόπουλο με κάρυ..Καλά ως εδώ.
Κοτόπουλο με κάρυ και γάλα καρύδας..Ακόμα καλύτερα!
Τα ζυμαρικά όμως πως συνδέονται?
Μήπως μπλέχτηκαν πολλές διαφορετικές κουλτούρες σε αυτό το πιάτο?

Σίγουρα μπλέχτηκαν...Αυτό το πιάτο έχει κάτι από Ινδία, κάτι από Καραϊβική , κάτι από Ιταλία...
Αυτό το μπλέξιμο δημιουργεί όμως ένα πολύ ευχάριστο ξάφνιασμα στον ουρανίσκο. Σε κάθε μπουκιά ταξιδεύεις γευστικά σε 3 διαφορετικές κουζίνες και το πάντρεμα αυτών !
Κάτι τέτοιο δεν ονομάζουν οι μεγάλοι σεφ fusion ?


Mε τον όρο fusion κουζίνα αναφερόμαστε στο είδος εκείνου του φαγητού που συνδυάζει γεύσεις από διαφορετικές χώρες.
Φαίνεται ότι η fusion κουζίνα είναι η νέα μόδα, αλλά στην πραγματικότητα πάει πολύ πίσω.
Ανέκαθεν οι άνθρωποι συνήθιζαν να αναμιγνύουν διαφορετικές γεύσεις και υλικά .
Αυτό το έκαναν κάποιες φορές κατά τύχη, ή κάποιες φορές για να φτιάξουν μια πιο οικεία γεύση σε αυτούς, ή γιατί ήταν δύσκολο να βρεθούν συγκεκριμένα υλικά σε μια περιοχή οπότε και τα αντικαθιστούσαν με τοπικά προϊόντα .
Ορισμένα αποτελέσματα των fusion πειραματισμών έγιναν πολύ διαδεδομένα και αγαπημένα όπως για παράδειγμα το currywurst, μια απίθανη γερμανική λιχουδιά, που περιέχει λουκάνικο και μια σος φτιαγμένη από αμερικάνικη κέτσαπ και ινδικό κάρυ.
Επίσης ένα fusion γευστικό αποτέλεσμα είναι το Tex-Mex ένα συνονθύλευμα γεύσεων του Τέξας και του Μεξικού που συνορεύουν γεωγραφικά.Το αποτέλεσμα αυτό είναι απλά εκρηκτικό!


Αν το καλοσκεφτούμε όλοι κάνουμε τέτοιου είδους πειραματισμούς στην κουζίνα μας.
Κάποιοι από εμάς αγαπάμε τη σόγια, το ταμπάσκο, το κάρυ και τα προσθέτουμε στα φαγητά που φτιάχνουμε κάνοντας έτσι ένα πιο... fusion πιάτο.

Ο δικός μου τελευταίος τέτοιος πειραματισμός, ήταν το φαγητό που θα σας παρουσιάσω σήμερα!
Με περιττή περηφάνια θα έλεγα, μιας και το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε!



Υλικά :

300 γρ. ζυμαρικά φιογκάκι χρωματιστά

1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, κομμένο σε μικρές λωρίδες
1 κολοκυθάκι τριμμένο στην χοντρή μεριά του τρίφτη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
μισή κόκκινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
μισή κονσέρβα γάλα καρύδας
2 κοφτές κουταλιέςτου γλυκού κάρυ καλής ποιότητας( μπορείτε να βάλετε αν θέλετε λιγότερο ή περισσότερο)
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση :

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό 1 λεπτό λιγότερο απ'οτι λέει στη συσκευασία.Τα σουρώνουμε και κρατάμε σε μια κούπα λίγο νερό απο την κατσαρόλα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ,ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει.Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σκόρδο και την κόκκινη πιπεριά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, προσέχοντας να μην καει το σκόρδο και να μην έχει μαλακώσει τελείως η πιπεριά.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το προσθέτουμε στο τηγάνι και το τηγανίζουμε για λίγα λεπτά , μέχρι να έχει μαγειρευτεί και να μην είναι ωμό στο εσωτερικό του.
Στη συνέχεια πρεσθέτουμε και το τριμμένο κολοκυθάκι και το κάρυ και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί για 4 λεπτά, εως ότου το κοτόπουλο έχει πάρει χρώμα και το κολοκυθάκι έχει μαγειρευτεί αλλα παραμένει τραγανό.
Τέλος ρίχνουμε και το γάλα καρύδας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.


Έπειτα ρίχνουμε στο τηγάνι τα σουρωμένα μακαρόνια, ανακατέυουμε να πάει παντού η σάλτσα και προσθέτουμε λίγο απο το νερό που κρατήσαμε απο το βράσιμο των μακαρονιών και αφήνουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτια για 1 λεπτό. Αυτο θα βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει και να ενσωμετωθουν όλα τα υλικά με τα μακαρόνια.
Τέλος πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και άφθονο πιπέρι και σερβίσουμε.



Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Cheesecake χωρίς τύψεις

Κεράσια! Η πολυαναμενόμενη εποχή τους έφτασε!
Βρέθηκα ξαφνικά με 2 τεράστια καφάσια κεράσια Βοδενών, τα οποία μόλις είχαν μαζευτεί απο το δέντρο και ήταν αράντιστα και βιολογικά.


Με έπιασε μια μανία να φτιάξω κάτι με αυτά για να μην πεταχτεί ούτε ένα κερασάκι.Ειδικά έτσι όπως τα έβλεπα τραγανά και σφιχτά μου ανέβαζαν την δημιουργική μου διάθεση στα ύψη! Έψαχνα πανικόβλητη  να βρω κάποια συνταγή γρήγορη και εύκολη γιατί τα κεράσια είναι πολύ ευπαθή και πρέπει να είτε να φαγωθούν είτε να μαγειρευτούν άμεσα.Η αρχικά ιδέα ήταν να φτιάξω μαρμελάδα κεράσι, και όντως έφτιαξα όμως μόνο μια μικρή ποσότητα... Ακολούθησαν και άλλοι πειραματισμοί με μαφιν και παγωτο, τους οποίους θα αναρτήσω σε λίγες μέρες...

Η μαρμελάδα ταιριάζει υπέροχα με το cheesecake που παραθέτω πιο κάτω.H διαδικασία για να την φτιάξουμε είναι αρκετά γρήγορη και το μόνο χρονοβόρο είναι το να καθαρίσουμε τα κεράσια απο τα κουκούτσια. Αν καλέσουμε όμως και παρέα να μας βοηθήσει στο καθάρισμα, η διαδικασία γίνεται πολυ διασκεδαστική! Πρέπει όμως να φροντίσουμε να φορέσουμε γάντια μας χρήσης, γιατί το ζουμί απο τα κεράσια βάφει και βγαίνει απο χέρια και ρούχα πολύ δύσκολα. Απο τα ρούχα ίσως και ποτέ, οπότε προσεχτικά...


 H ποσότητα που θα βγεί σαν αποτέλεσμα είναι υπέραρκετη για το cheesecake, και όση περισσευει την αποθηκεύουμε σε βαζάκια αποστειρωμένα.


Υλικά για τη μαρμελάδα: 
1 κιλό κεράσια (ζυγισμένα αφού τους έχουμε βγάλει τα κουκούτσια)
700 γρμ. ζάχαρη
χυμό απο 1 λεμόνι

Eκτέλεση :
Πλένουμε τα κεράσια κάτω απο άφθονο τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το κουκούτσι τους με το ειδικό εργαλείο , κόβουμε το κάθε κεράσι στη μέση, και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Αφού έχουμε βάλει όλα τα κεράσια στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη απο πάνω και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει η μαρμελάδα. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ανα τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Επίσης πρέπει να ξαφρίζουμε την μαρμελάδα κάθε τόσο, γιατι αν δεν την ξαφρίσουμε θα γίνει θολή.
Τη βράζουμε για τουλάχιστον 40-50 λεπτά, αναλόγως πόσο πυκτή τη θέλουμε.Προς το τέλος ,προσθέτουμε και τον χυμό του λεμονιού.

Για να ελέγξουμε αν έχει πήξει:
Βουτάμε τη ξύλινη κουτάλα στη μαρμελάδα, και όταν την βγάζουμε απο τη κατσαρόλα θα πρέπει η μαρμελάδα να ρέει απο την κουτάλα αργα, και ασυνεχώς. Αν ρέει με συνεχή ροή, τότε η μαρμελάδα θέλει και άοο βράσιμο.
Επίσης μπορούμε να πάρουμε ένα πιατάκι και να ρίξουμε πάνω του μια κουταλιά μαρμελάδα. Όταν κρυώσει ,σέρνουμε πάνω την μύτη ενος κουταλιού της φτιάχνουμε ένα "δρομάκι". Αν το δρομάκι δεν ενώνεται τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Aποστειρώνουμε τα βάζα με τον εξής απλό τρόπο.
Πλένουμε τα βάζα με καυτό νερό και όταν στεγνώσουν τα βάζουμε (καθώς και τα καπάκια τους) πάνω στη σχάρα του φούρνου με το άνοιγμα προς τα κάτω και τα αφήνουμε στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά.
Τα βγάζουμε και μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, γεμίζουμε με αυτή τα βαζάκια, κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια, αποθηκεύουμε τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Με αυτό τον τρόπο η μαρμελάδα θα κρατήσει για παραπάνω απο ένα χρόνο!

Προχωράμε στο cheesecake.




Δεν είναι η συνηθισμένη συνταγή για cheesecake, που περιέχει κρέμα τυρί ή μασκαρπόνε, αντί αυτών περιέχει γιαούρτι χαμηλών λιπαρών οπότε έχουμε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Δεν θα πώ λάιτ, άλλωστε ποιό αξιοπρεπές γλυκάκι ειναι λάιτ, δεν είναι όμως και η απόλυτη θερμιδική βόμβα!



Υλικά για την κρέμα :
1 ζαχαρούχο γάλα
2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι 2%
χυμό απο 1 λεμόνι

Υλικα για την βάση:
2 πακέτα μπισκότα digestive
1 συσκευασία μαργαρίνη becel light σε θερμοκρασία δωματίου

Eκτέλεση :

Χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τη μαργαρίνη ,μεχρι να έχουμε μια ενιαία μάζα και τα βάζουμε σε ένα μεσαίο ταψάκι. Τα στρώνουμε με μια σπάτουλα έτσι ώστε να έχουμε μια ισοπαχύ βάση,πάχους περιπου ενός δαχτύλου.

Για να φτάξουμε την κρέμα, χτυπάμε όλα τα υλικα για την κρέμα μαζι σε ένα μίξερ για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. και απλώνουμε το μίγμα της κρέμας πάνω απο τα μπισκότα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.


τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να παγώσει
Στο σερβίρισμα, προσθέτουμε όση απο τη μαρμελάδα επιθυμούμε.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πίτα Κοτοπουλο μπαρμπεκιου με blue cheese

Οχι πίτα σαν τυροπιτα, χορτοπιτα...Υπέροχες είναι βέβαια αυτές, αλλά σήμερα ήθελα να δοκιμάσω κάτι πιο fusion!Πιτα όπως λέμε λαδόπιτα. Να παντρέψω το δικό μας σουβλάκι με Αμερικανική κουζίνα.

Στην ουσία είναι ένα τυλιχτό σάντουιτς πικάντικο με κοτόπουλο και λαχανικά με έντονη καπνιστή γεύση επηρεασμένη από τις barbecue sauce που φτιάχνουν οι μάστορες στη Ν. Ορλεάνη και την Λουιζιάνα. Απο αυτές τις περιοχές ξεκίνησαν οι αλχημείες για την καλύτερη και πιο έντονη γευστικά barbecue sauce και αρκετά αργότερα τις γνωρίσαμε και εμείς!Και υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε τέτοιες sauce...Απειρες συνταγές και άλλα τόσα τα μυστικά συστατικά που δεν μας εκμυστηρεύουν...Συνηθες είναι στη βάση αυτών των σως να υπάρχει καποιο ουισκι, ή καποια φρουτώδης βάση όπως ένα mango chutney ή plum sauce.

Είναι μια εκδοχή του street food όπως θα λέγανε οι Αμερικάνοι, φτιαγμένο όμως στο σπίτι με χειροποίητη σως και... χωρίς ψησταρια! Κλέβω λίγο, γιατι πως αλλιώς τολμάω να ονομάζω το κοτόπουλο αυτο "κοτόπουλο μπάρμπεκιου" ;; Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω ψησταριά, δεν εχω ιδέα πως να ψήσω στα κάρβουνα, το θεωρώ κατι φοβερό και τρομερό για να το καταφέρω μόνη μου! Θελει πολυ μεγάλη τέχνη το ψήσιμο στα κάρβουνα, και θαυμάζω όσους καταφέρνουν να σου φέρουν στο πιάτο μια καλοψημένη και ζουμερή μπριζολα...


Εγώ, δεν μπορώ να το κάνω αυτό,μάλλον δεν ειμαι αρκετά θαρραλέα να παίζω με τη φωτιά, γι'άυτο και το δικό μου το μπάρμπεκιου γίνεται στο τηγάνι και προσπαθώ να δώσω την υπέροχη καπνιστή γεύση του κρέατος στα κάρβουνα, με διάφορα υλικά. Ειναι μια ωραία πρόκληση, και οφείλω να πω πως αυτη η σως είναι εξαιρετικά απλή για να τη φτιάξουμε, αλλα απρόσμενα νόστιμη στο αποτέλεσμα!

Οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουμε την έτοιμη απο το σούπερ μάρκετ που δεν ξέρουμε και τι επεξεργασία έχει υποστεί.


Επισης θέλω να με συγχωρέσετε για τις πολύ κακής ποιότητας φωτογραφίες μου, έχω πρόβλημα με τη φωτογραφική μηχανή μου και ελπίζω να διορθωθεί σύντομα...Δεν φαίνεται πολύ λαχταριστό στις εικόνες δυστυχως...Τέλος πάντων.


Yλικά :
4 λαδόπιτες ολικής άλεσης (ή απλές)
500 γρ. στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκιές


Μαρινάδα :

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλια πάπρικα
1/2 κουταλιά κοφτή κύμινο
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη


Υλικά για την barbecue sauce :

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμό απο 1 λεμόνι
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/4 κούπας μηλόξιδο
1/2 μπουκάλι κέτσαπ
1 κουταλιά γουστερ σως
1/2 κουταλάκι ταμπάσκο
αλάτι
πιπέρι

Υλικά για την πατατοσαλάτα :
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες
1 κολοκυθάκι βρασμένο
2 σφιχτά βρασμένα αυγά
ελαιόλαδο
μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
χυμό απο μισό λεμόνι
αλάτι πιπέρι
100 γρ. τριμμένo blue cheese
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος.


Εκτέλεση:
Αρχικά, βάζουμε τα κομματια κοτόπουλου σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με τα υλικά της μαρινάδας ,σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να απορροφήσει το κοτόπουλο τα αρώματα και γίνει ζουμερό.

Ξεκινάμε με την πατατοσαλάτα. Βράζουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και αφου κρυώσουν τα κόβουμε σε ισομεγέθη μικρά κυβάκια, ίσα περιπου με τα κομμάτια κοτόπουλο.
Βράζουμε και τα αυγά, να είναι σφιχτά και τα κόβουμε και αυτά σε μικρά κυβάκια. Βάζουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια και τα αυγά σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά ,δηλαδή το κρεμμύδι, το blue cheese, την κρέμα γάλακτος  και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

Συνεχίζουμε με την σάλτσα μπάρμπεκιου.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και αφού έχει μαραθεί λίγο ρίχνουμε και το σκόρδο και τα τηγανίζουμε μέχρι το κρεμμύδι να χρυσίσει.  Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά βράσιμο. Αφου έχει περάσει αυτός ο χρόνος ,βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε στο πλάι.

Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο.

Βγάζουμε το μπόλ από το ψυγείο, και στραγγίζουμε το κοτόπουλο απο τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας. Δεν πετάμε την μαρινάδα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 4 κουταλιες της σούπας ελαίολαδο και τηγανίζουμε το κοτόπουλο απόλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα για περιπου 5-6 λεπτά. Αφου έχει τηγανιστεί το κοτόπουλο ρίχνουμε την σάλτσα που φτιάξαμε, τόση ώστε να καλυφθούν τα κομματάκια κοτόπουλου και να έχει και λιγο ζουμακι κάτω. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κοχλάσει και βγάζουμε απο τη φωτιά. 

Ζεσταίνουμε και τις λαδόπιτες για 5 λεπτάκια στον φούρνο χωρίς να ρίξουμε επιπρόσθετα λάδι, μέχρι το σημείο που έχουν ζεσταθεί άλλα δεν έχουν ξεραθεί. Προχωράμε στο στήσιμο του πιάτου!!

Θα φτιάξουμε τυλιχτά σάντουιτς όπως αυτά που φτιάχνουνε στα σουβλατζίδικα. Για να το κάνουμε αυτο θα χρειαστεί να κόψουμε κομμάτια αλουμινόχαρτου σε μέγεθος 25 εκ x 25 εκ.
Τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου, μια λαδόπιτα, κάπως στο πλάι και βάζουμε πάνω κοτόπουλο με λίγη σάλτσα απο το τηγάνι ,και 2-3 κουταλιές πατατοσαλάτα. Τυλίγουμε όπως έχουμε δεί να κάνουν στα σουβλατζίδικα (προσπαθούμε τουλάχιστον...αν και μετά το πρώτο σάντουιτς φαίνεται πολύ πιο απλή η διαδικασία)
 Και συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες λαδόπιτες!Σερβίρουμε όσο είναι ζεστές!

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ginger apple crumble

Ή κάτι σαν μηλόπιτα...
Μη φανταστείτε την ελληνική μηλόπιτα, την τύπου κεικ με το έντονο άρωμα κανέλας με τις ροδέλες μήλου απο πάνω.(Εμένα τουλαχιστον αυτη η εικόνα μου έρχεται στην ιδέα της μηλόπιτας!)Δεν μπορώ να την πετύχω ποτέ έτσι όπως θέλω να είναι!Εχω επιχειρήσει πολλές φορές να διαβάσω και να ακολουθήσω συνταγες της συγκεκριμένης εκδοχής με λεπτομέρεια γραμμαρίου, και ποτέ δεν έχω το ακριβές αποτέλεσμα που επιθυμώ.Δεν μπορώ να φτάσω σε αυτή τη νοσταλγική γεύση που με ταξιδεύει στα παιδικά μου χρόνια...Οπότε έψαξα να βρώ άλλες εκδοχές.

Η συγκεκριμένη είναι πιο πολύ μια εκδοχή του βρετανικού apple pie...Για την ακρίβεια του apple crumble.Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτο που κάνει τη συγκεκριμένη μηλόπιτα τόσο διαφορετική και νόστιμη.
 Ίσως να είναι το αμυδρό άρωμα του τζίντζερ που "ακογεται" σε κάθε μπουκια.
Ίσως να είναι το χοντροκομμένο τρίμμα φουντουκιου που της δίνει μια πραλινένια νότα.
Η απλά φταίει το τραγανό crumble που την απογειώνει!


Υλικά για τη βάση :
4 μεγάλα κόκκινα μήλα
1/4 της κούπας ζάχαρη μαυρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Υλικά για το crumble :
1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι
1 φλιτζάνι σπασμένα φουντούκια
1 φλιτζάνι αλεσμένη βρώμη
1/4 φλυζανι μαύρη ζάχαρη
150 γρ.βούτυρο πολύ κρύο κομμένο σε κύβους
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά τζίντζερ σκόνη

Εκτέλεση :

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες και κάθε φέτα σε 3-4 μικρότερα κομμάτια.
Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε απο πάνω, την κανέλα ,τη ζάχαρη , και το χυμό λεμονιού.Φήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτια για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να εχουν μαλακώσει αλλα να μην ειναι πουρες. Πρεπει να "κρατάνε" ελαφρώς.Ανακαεύουμε ανα διαδτήματα με μια ξυλικη κουτάλα για να μη κολλήσουν.
Όταν εχουν βράσει  τα βγάζουμε απο τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν.
Οταν έχουν κρύωσει ξεκινάμε να φτιάχνουμε το κραμπλ.
Ρίχνουμε όλα τα υλικα σε μια λεκκάνη και τα ζυμώνουμε φτιαχνοντας μια ψιχουλιαστη ζύμη. Το ζυμώνουμε, τριβοντας με τα δάχτυλα μας τη ζύμη.


Ταιριάζει πάρα πολύ με παγωτό βανίλια και σιρόπι καραμέλα!






Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Mπρουσκέτες italian style

Γενικά δεν είμαι αυτό που λένε "ψωμού".Ειδικά σκέτο σαν συνοδεία φαγητού ,δεν θα το αγγίξω. Οσο και αν διεγείρει τον ουρανίσκο μου το άρωμα του, μένω μονο...στο να το μυρίζω .Αντιθέτως, μου αρέσει πάρα πολύ αν το βουτήξω στην χωριάτικη σαλάτα και πάρει γεύση απο το ελαιόλαδο, από τα ζουμιά που χύνονται απο τη ντομάτα και το κρεμμύδι!Απογειώνεται τότε... Σε αυτή τη περίπτωση το υπεραγαπώ...Και τότε βεβαιώνομαι ότι έχω αρκετό ψωμί, για να μπορώ να κάνω πολλά μακροβούτια!

Μια φέτα φρεσκότατο φρυγανισμένο ψωμι, με λίγο ελαιόλαδο ριγμένο απο πάνω να την ποτίσει επιφανειακά και ένα μεγαλούτσικο κομμάτι φέτα, μας φτιάχνουν ένα σνάκ που μυρίζει Έλλάδα. Μπορούμε να κόψουμε και στα τέσσερα μια ντοματούλα...Ας βάλουμε και λίγες ελιές...Έχουμε ένα πλήρες γεύμα το οποίο φαίνεται υπερβολικά απλοικό ,αλλα είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
 Και αν ανατρέξουμε στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα πολλά χρόνια πριν ,θα δουμε ότι καπως έτσι ήταν η διατροφή του. Απλή, με αγνά υλικά που παρήγε ο ίδιος, μπόλικο ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ελάχιστα ζωικά λιπαρά! Αν τρώγαμε έτσι και σήμερα, νομίζω οτι ο δείκτης μακροζωίας μας θα είχε εκτοξευτεί στα ύψη.
Το ίδιο ισχύει και για την ιταλική διατροφή. Πιστεύω ότι η Έλληνική κουζίνα μοιαζει σε αρκετά σημεία με την Ιταλικη. Δεν είναι μόνο πίτσα και ζυμαρικά...(τα οποία βέβαια υιοθετήσαμε και εμείς). Για την ακρίβεια αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέρος της ιταλικής κουζίνας! Χρησιμοποιούν πολλά λαχανικά στην διατροφή τους και αρκετή ωμοφαγία.
Η μπρουσκέτα έχει ένα μέρος αυτής της φιλοσοφίας. Ψωμί ξεροψημένο, αρωματισμένο με βότανα, και καλυμμένο με πολύ φαντασία.
Γιατί πιστεύω ότι πέρα απο τις κλασσικές συνταγές για μπρουσκέτες ,αλλά νομίζω ότι οφείλεις να αφήσεις την φαντασία σου να δημιουργήσει.Απλά πράγματα όμως..Χρειαζόμαστε μόνο απλά πράγματα μερικές φορες...

Στις συγκεκριμένες κυριαρχεί  το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και το άρωμα του βασιλικού !

Υλικά:
Μερικές χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί, ή μπαγκέτα ή πολύσπορο (η ό,τι άλλο σας αρέσει)
Μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο


Να με συγχωράτε για το ελάχιστο φωτογραφικό υλικό. Όταν έβγαλα την πιατέλα στο τραπέζι έγιναν ανάρπαστα!




Για το topping κολοκυθιού (2 κομμάτια):
Ενα κολοκυθάκι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
Μια κουταλιά πέστο βασιλικού
Τριμμένη παρμεζάνα


Για το topping προσούτο-πεπόνι (2 κομμάτια) :
2 γεμάτες κουταλιές κατίκι
Μισή φλυτζάνα πεπόνι κομμένο σε μικρά κυβάκια
Μερικές φέτες προσούτο κομμένες σε μικρότερα κομμάτια


Για το topping σολομού(2 κομμάτια) :
Καπνιστός σολομός
Κάπαρη
κρεμμύδι ξερό
κατίκι

Για το topping ντομάτας (2 κομμάτια):
Μια ντοματούλα κατακόκκινη ,ξεσποριασμένη και κομμένη σε κυβάκια
4 φετες μοτσαρέλα βουβαλίσια
μισή σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση :
Απλώνουμε λιγο ελαιόλαδο πάνω στις φέτες ψωμιού και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο 200 για 10-15 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.

-Για τη μπρουσκέτα προσούτο- πεπόνι ,αλείφουμε το κατίκι και ρίχνουμε τα κομματάκια πεπόνι πανω σ'αυτό. Το προσούτο θα πέσει ανάλαφρα σε αυτή τη βάση

-Για τη μπρουσκέτα κολοκυθιού, αλείφουμε την φρυγανισμένη φέτα με το πέστο και βαζουμε πανω τις πολύ λεπτές φέτες κολοκυθιού και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα

- Για τη μπουσκέτα ντομάτα μοτσαρέλα αλλείφουμε την φρυγανισμένη φέτα με το σκόρδο και καλύπτουμε με μια στρώση ντομάτας και μια στρώση μοτσαρέλα.

-Για τη μπρουσκέτα σολομού αλείφουμε τη φρυγανισμένη φέτα με το κατίκι, βάζουμε πάνω το κομμάτι του σολομού και ρίχνουμε πάνω λίγη κάππαρη και το κρεμμυδάκι.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πικάντικες και αρωματικές γαρίδες

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στο νησί. Ο ήλιος καίει, η θερμοκρασία σε παραπλανεί θυμίζοντας σου τους καύσωνες του Αυγούστου και η μέρα εχει μεγαλώσει..Έτσι, για να έχουμε τη δικαιολογία να περνάμε περισσότερες ώρες στις παραλίες!Οι καύσωνες το έχουν παρακάνει βέβαια καπως αλλά δεν με ενοχλεί προς το παρον...Αγαπάω τον ήλιο και αγαπάω την ανεμελιά του καλοκαιριού!
Είναι όμορφη εποχή το καλοκαίρι...και για την κουζίνα μου!Η πληθώρα των φρέσκων, πολύχρωμων και μυρωδάτων λαχανικών και φρούτων με εμπνέει στο να κλείνομαι για ώρες στην κουζίνα και να φτιάχνω διάφορα νόστιμα πραγματάκια για να ευχαριστώ τους αγαπημένους μου.
Και ασφαλώς το καλοκαιράκι συνδέεται και με μεγάλη ποικιλία θαλασσινών. Και θα τονίσω : φρέσκων θαλασσινών και μόνο!

Με ξαφνιάζει όταν ο κόσμος θα επιλέξει να αγοράσει κατεψυγμένα-τυποποιημένα-συσκευασμένα ψάρια και θαλασσινά όταν πάντα υπάρχει η επιλογή του ιχθυοπώλη.Άλλη γεύση και αίσθηση σου δίνει το φρέσκο όπως και να το κάνουμε...Και για μένα η δημιουργία ενος θεσπέσιου γέυματος θαλασσινών ξεκινάει απο την προετοιμασία του.Από το να το αγοράσω απο τον ψαρά (εχουμε και αυτη τη πολυτέλεια το νησί) μέχρι να το καθαρίσω απο τα λέπια ή το κέλυφος όταν πρόκειται για οστρακοειδές. Και ο κόπος αυτός αμοίβεται σίγουρα με ένα ανώτερης ποιότητας γεύμα...

Σήμερα δοκίμασα μια διαφορετική εκδοχή στο μαγείρεμα γαρίδας. Εχουμε δοκιμάσει να την κάνουμe
σαγανάκι, να την τηγανίσουμε αρωματίζοντας την με ένα ξηρό φρουτώδες κρασί, να την ψήσουμε στα κάρβουνα δίνοντας της μια πιο καπνιστή νότα, την έχουμε παντρέψει με σπαγγέτι και ζουμερά ντοματίνια...Ως εκεί όμως μόνο;
Η απλή και χαρακτηριστική γεύση της γαρίδας μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με πιο ξενόφερτες γεύσεις...Να η δικιά μου εκδοχή :


Υλικα :

300 γρ. φρέσκιες γαρίδες με το κέλυφος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
2 εκ. τζίντζερ τριμμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 κουτ. σουπας μέλι
λίγο σησαμέλαιο
σάλτσα σόγιας κατα προτίμηση ( περίπου μιαμιση κουταλιά σούπας)
πιπέρι καγιέν

Συνοδευτικό : ρύζι jasmin

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τις γαρίδες απο τα κεφάλια ,το κέλυφος και το εντεράκι τους. Αφήνουμε μόνο την ουρά.
Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο ,το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσει το κρεμμυδάκι αλλά να "κρατάει".
Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζέ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή τη σάλτσα σόγιας, το πιπέρι και λίγο σησαμέλαιο.  Προσέχουμε πολύ με το τελευταίο και ρίχνουμε ελάχιστη ποσότητα γιατι ειναι πολυ έντονο και αν πέσει λίγο παραπάνω είναι ενοχλητικό στη γεύση.
Τέλος βγάζουμε το τηγάνι απο τη φωτιά και  γλασσάρουμε με το μέλι και ανακατεύουμε για να καλύψει τις γαρίδες και να τις κάνει γυαλιστερές.

Συνοδεύουμε με ρύζι jasmin.