Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Τόνος teriyaki με ανανά

Μου αρέσουν πολύ τα ψάρια. Θα προτιμούσα να τρώω πιο συχνά ψάρια παρά κρέας .
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η διάθεση μου να κλειστώ στην κουζίνα με τις ώρες έχει εξαφανιστεί, το ψάρι μου φαίνεται τέλειο! Είναι γρήγορο στο μαγείρεμα του και με λίγο γευστικό στόλισμα και μια σαλάτα είναι το πιο ωραίο φαγητό που μπορούμε να φάμε.


Εδώ στο νησί που μένω( για λίγο καιρό ακόμα όμως...)κάθε πρωί γύρω στις έξι η ώρα,, όταν αρχίζει να ξημερώνει, έρχονται οι ψαράδες με τα καΐκια τους, τα δένουν και ξεκινάνε να διατυμπανίζουν την πραμάτεια τους.
Και τι πραμάτεια..Από μικρά και συνηθισμένα ψαράκια όπως σαρδέλες και γαύρους μέχρι τεράστια ψάρια όπως μαγιάτικα. Δεν είχα ξαναδεί τόσο μεγάλο ψάρι σε ιχθυοπώλη...Πραγματικά το μαγιάτικο είναι ένας αγαθός γίγαντας όπως μου εξήγησε ο ψαράς, και ο συγκεκριμένος γίγαντας ζύγιζε  80 κιλά...
Εγώ πάντως αν και θαμπώθηκα απο το μαγιάτικο, κινήθηκα στα γνωστά μονοπάτια ( γιατί δεν είχα και τις τσέπες για να πληρώσω το μαγιάτικο..)και αγόρασα 2 τονάκια.

Το ένα το μαγείρεψα με τον κλασσικό "μαμαδίστικο" τρόπο, με λαδάκι ,λεμόνι, ρίγανη και μαϊντανό που μου αρέσει πάρα πολύ έτσι και αλλιώς.

Το δεύτερο όμως αποφάσισα να το διασκευάσω...Θυμήθηκα ένα πιάτο με τόνο που είχα φάει σε ένα πολυνησιακό εστιατόριο του εξωτερικού το οποίο περιείχε ένα ξινούτσικο αρωματικό τσατνει με βάση απο ανανά, σάλτσα σόγιας και λάιμ και είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ με την πολυπλοκότητα αυτού του συνδυασμού. Θαλασσινή αλμύρα σε συνδυασμό με φρουτένια αρώματα και κάποιες πικάντικες νότες...Τα λόγια είναι πολύ λίγα για να περιγράψω την αίσθηση που μου άφησε αυτό το πιάτο. Και αυτή η γεύση μου έχει μείνει ακόμα και ας έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε... Αν σας ξενίζει ο συνδυασμός φρούτο με ψάρι, σας υπόσχομαι ότι ταιριάζει πάρα πολύ!
Φωτογραφική μηχανή (επισκευασμένη) συνεχίζω να μην έχω. Με συγχωρείτε για την ποιότητα των εικόνων...

Υλικά:
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα λάιμ
τον χυμό από μισό μεγάλο λάιμ
τον χυμό από μια συσκευασία κονσέρβα ανανά
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
8 φιλετάκια τόνου (περίπου 1,5 εκατοστό πάχος)
μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε λίγο τα πρώτα έξι υλικά μέχρι να έχουν αναμιχθεί. Στη συνέχεια, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα το μείγμα αυτό που μόλις φτιάξαμε για δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να έχει λιώσει η ζάχαρη,να έχει γυαλίσει και να έχει μειωθεί ο όγκος του στο 1/4 .

Σε ένα άλλο τηγανάκι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Σκουπίζουμε τα φιλέτα σε μια πετσέτα, αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε το ψάρι για 4 λεπτά χωρίς να το γυρίσουμε καθόλου. Οταν έχει περάσει αυτός ο χρόνος , βγάζουμε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα βάζουμε, με την άψητη μεριά τους να κοιτάει προς τα πάνω, σε προθερμασμένο φούρνο για 3 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί απο τον φούρνο, αλείφουμε κάθε φιλετάκι με τη σάλτσα που φτιάξαμε που φτιάξαμε για ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμα στον φούρνο.

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή κουσκούς πασπαλισμένο με ξερό σχοινόπρασο ή μαϊντανό.


6 σχόλια:

  1. Χρησιμοποιώ πολλά chutney που φτιάχνω μόνη μου με ψητά κρέατα και τυριά σε ψάρι δεν έχω βάλει ωραία ιδέα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε συνδυασμους γλυκόξινου με ψάρι, αλλα η αλήθεια είναι οτι σε ξένες κουζίνες ειναι πάρα πολύ συνηθισμενο. τονίζει την γεύση του ψαριού και παίρνει κάτι απο την "ψαριλα".

      Διαγραφή
  2. H αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει τσάτνεϋ με ψαρικά, γιατί όχι όμως??
    Ενδιαφέρον ακούγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω νομίζω πως ειναι ενδιαφέρον...Ετσι για αλλαγη απο το κλασσικο λαδολέμονο!

      Διαγραφή
  3. Μου φαίνεται τέλεια ιδέα, πολύ ενδιαφέρον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!