Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

pancakes με σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Tις έχουμε δει πολλάκις σε αμερικάνικες σειρές και ταινίες...Και δεν νομίζω να μην υπάρχει κάποιος που να μην τις ζήλεψε!

drive in βενζινάδικα καπου στην ερημιά της επαρχίας, ένα βράδυ μετά απο ξενύχτι, όπου έχουν βρεθεί 2-3 ταλαιπωρημένοι ταξιδιώτες, σταματάνε για βενζίνη και αποφασίζουν να μπουνε μέσα στο cafe με τις ριγέ τέντες το οποίο 'λάμπει" απο τις φλούο φωτεινες επιγραφες. Κάθονται σε αυτά τα αντικριστά καναπεδάκια, έρχεται η σερβιτόρα φορώντας πάντα το καρτελάκι με το όνομα της και το πιο αποκαλυπτικό της μπούστο,κρατάει μια κανάτα με καυτό καφέ και σερβίρει στα φλυτζάνια με μια έκφραση στο πρόσωπο της κάπως ενοχλημένη, σαν να λέει "σπίτια δεν έχετε 4 η ώρα το πρωί..?"  Και αφού σερβίρει τον καφέ ,παίρνει την παραγγελία... Ο ένας παραγγέλνει πάντα hamburger, fries and milkshake, και ο άλλος πάντα  pancakes με maple sirup...ή με ξεροψημένο μπέικον για αλλαγή. Aν το παρατηρήσετε θα δείτε οτι πάντα υπάρχουν αυτά τα δυο φαγητά στο τραπέζι και πάντα το ίδιο προαναφερθέν σκηνικό.

Αναρωτιέμαι για πoιό λόγο επιλέγουν να βάζουν αυτά τα δυο στις παραγγελίες. Καταλαβαίνω ότι η συγκεκριμένη παραγγελία ειναι απλά ντεκόρ ή για διαφημιστικούς σκοπούς αλλά...μια πρωτοτυπία βρε αδερφέ!

Αν είναι για διαφημιστικούς σκοπούς, μπορώ να πω ότι έχω πέσει θύμα της διαφήμισης, και έψαξα αμέσως για να τα δοκιμάσω. Τα ερωτεύτηκα παράφορα.

Στη συνέχεια έψαξα να βρώ καλή συνταγή. Ήθελα μια παραδοσιακή συνταγή γιa αφράτα και λαχταριστά pancakes και βρήκα κατά τύχη συνταγή από Αμερικάνα γιαγιά που έκανε διακοπές στην Ελλάδα. Επίσης η εκδοχή για πραλίνα φουντουκιού είναι πάρα πολύ νόστιμη και ταιριάζει τέλεια!

Κάθε Κυριακή φτιάχνουμε αυτά τα pancakes για πρωινό. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να ξυπνάς με την μυρωδιά τους την ώρα που ψήνονται...

Υλικά για τα pancakes:
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν
3/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 1/4 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατάψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν.
Προσθέστε το γάλα, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά με τον αβγοδάρτη ,μέχρι να έχετε έναν σφιχτό και λείο χυλό.
Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ,το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, και ρίχνουμε μια δόση από τον χυλό. Εγώ βάζω περίπου μισή κουτάλα για να φτιάξω μεγάλα pancakes. Αναλόγως το μέγεθος που θέλετε, προσαρμόζετε και την δόση σας. Το μόνο που πρέπει να φροντίσετε είναι να μην τον απλώσετε λεπτό σαν κρέπα, αλλά να έχει πάχος.
Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να ψηθεί από την μια μεριά μέχρι να βγάλει φουσκάλες, και αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη. Αφού έχει ψηθεί την βγάζουμε σε ένα πιάτο, και βουτυρώνουμε ξανά το τηγάνι και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.


Yλικά για τη πραλίνα φουντουκιού:

2/3 φλιτζανιού ξεφλουδισμένα φουντούκια
3/4 φλιτζανιού ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλιτζάνι σοκολάτα κουβερτούρα
3 κουταλιές μέλι

Εκτέλεση:
Σε μια λαμαρίνα βάζουμε τα φουντούκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε κάθε 3-4 λεπτά για να μην καούν. Αφού τα βγάλουμε απο τον φούρνο,τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ και τα αλέθουμε. Μετά απο περίπου πέντε λεπτά αλέσματος θα παρατηρήσετε ότι τα φουντούκια έγιναν ένας πηκτός χυλός! (αν προσθέσετε λίγο αλατάκι και ζάχαρη και σταματήσετε τη διαδικασία εδώ ,έχετε φτιάξει ένα υπέροχο φουντουκοβούτυρο...)
Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε την σοκολάτα, το ζαχαρούχο και το μέλι, και ρίχνουμε αυτο το μίγμα στο μπλέντερ όπου είναι το φουντουκοβούτυρο. Χτυπάμε για 1-2 λεπτάκια ακόμα μέχρι να έχει σφίξει κάπως και να γυαλίζει. Όχι παραπάνω απο 2 λεπτά γιατί θα χαλάσει η υφή. Αποθηκεύετε σε βάζο και
διατηρείται στο ψυγείο για έναν μήνα.



7 σχόλια:

  1. Πολύ μου αρέσει η συνταγή για τη σπιτική πραλίνα!
    Είναι εύκολη και έχει και ζαχαρούχο που μου αρέσει πολύ ως υλικό!
    Και οι τηγανήτες φαίνονται άψογες!
    Φουσκωτές και ωραιότατες!
    Σούπερ ο συνδυασμός τους!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη!
      Ειναι εκπληκτικό υλικό το ζαχαρούχο, αλλά δυστυχώς μέχρι πρότινος, δεν το χρησιμοποιούσα ποτέ!Δεν το είχα πάρει με καλό μάτι απο μικρή...τα fudge σοκολάτας απο το blog σου και κάτι συνταγές για παγωτο, με έκαναν να αλλάξω άποψη!

      Διαγραφή
  2. Τέλεια, ιδανικά για ένα υπέροχο πρωινό!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διεύθυνση, ώρα και μέρα μου αρκούν...:)
    Γιώτα βρήκες το πιο ευαίσθητο σημείο των γευστικών μου επιλογών!
    Άψογα!

    * Όσο για το σχόλιο στη μελιτζανοσαλάτα, την Τετάρτη το πρωί σε περιμένει μια έκπληξη, μην τη χάσεις...:)

    Φιλάκια, καληνύχτα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με courier παρακαλώ για να έρθει γρήγορα!!:)
      Να υποθέσω οτι το βρήκα στο σημείο της πραλίνας μαλλον ε?? :P

      Θα ειμαι Τετάρτη στο Kitchen Stories και θα ανυπομονω!

      Διαγραφή
  4. μμμμ, καταπληκτικά!!!!
    Θα τα δοκιμάσω!!!!!!!!!!!
    Μου τρέχουν τα σάλια και μου δίνεις και μία δικαιολογία να πάρω πάλι λίγο ζαχαρούχο γάλα χι χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!