Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

cherry crumble muffin

Θυμάστε την ανάρτηση αυτή που έγραφα ότι βρέθηκα ξαφνικά με 2 καφάσια κεράσια?
Θεωρούσα βεβαίως τότε ότι δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να τα καταναλώσω όλα, είτε φτιάχνοντας καλούδια είτε τρώγοντας τα έτσι (όχι μόνη μου ασφαλώς!). Μόνο που εν τέλει κατάλαβα ότι αυτό ειναι αδύνατον... Ήταν τόσο πολλά που ήταν αδύνατον να φαγωθούν όλα, ακόμα και μετά απο κανα δυο γενναίες μοιρασιες σε φίλους που έκανα..

Δυστυχώς κάποια στιγμή άνοιξα το ψυγείο και παρατηρησα οτι καποια είχαν αρχισει να μαλακώνουν ,μπορούσα ευτυχώς όμως να σώσω αρκετά , οπότε έπρεπε να φτιάξω κάτι γιατι αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Στην αναζήτηση μου αυτή, θαμπώθηκα απο συνταγές για κερασόπιτα που αγαπώ πάρα πολύ, αλλά δεν είχα πολύ διάθεση και το χρόνο να ξεκουκουτσιάσω τόσα πολλά κεράσια όσα απαιτεί μια καθως πρέπει κερασόπιτα...
Για καλή μου τύχη όμως, αυτή η έλλειψη διάθεσης, λειτούργησε προς τιμήν μου, μιας και τα muffin αυτα έγιναν καταπληκτικα!

 Κεράσια κομμένα στη μέση , βυθισμένα σε μια αφράτη ζύμη με έντονα αρώματα αμυγδάλου... και όλο αυτό καλύπτεται απο μια γενναία δόση τραγανού crumble το οποίο κατα την άποψη μου απογειώνει οποιοδήποτε muffin.


Τα κεράσια στο ψυγειο μου τέλειωσαν επιτέλους ,όπως και η φετινή μου ενασχόληση με αυτό το αγαπημένο φρούτο...

 Yλικά για τα μάφιν: 

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλ.γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου
1/2 φλυτζανι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζάνι αλεύρι ολικής
1/2 κουταλάκι μπέικιν
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 φλυτζάνια κεράσια χωρίς κουκούτσια κομμένα στη μέση


Υλικά για το crumble:

1/4 φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
1/4 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλιές παγωμένο βούτυρο σε κύβους.

Εκτέλεση :

Για το crumble ανακατέυουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά μαζί (φροντίζουμε το βούτυρο να είναι πολύ κρύο) και δημιουργούμε μια τριφτή ζύμη ,τρίβοντας τα υλικά στα δάχτυλα μας. όταν έχουμε φτιάξει το crumble το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Ανάβουμε τον φούρνο στούς 180 βαθμούς.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια, το αλάτι και το μπεικιν σε ένα μπώλ.

Σένα άλλο μπώλ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το εκχύλισμα αμυγδάλου, μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να αφρατέψει για περιπου3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε ακόμα λίγο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το μισό μίγμα των αλευριών και το μισό ποτήρι γάλα. Χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και γάλα, χτυπάμε ελάχιστα μέχριι τα υλικά να είναι ομογενοποιημένα.
Γενικά στα μάφιν δεν χτυπάμε πολύ το μίγμα γιατί υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει αρνητικά ην υφή των muffin.
Σταματάμε το χτύπημα και  προσθέτουμε και τα κεράσια μέσα στο μίγμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Σε μια φόρμα ειδική για ψήσιμο muffin στρωμένη με χαρτάκια, μοιράζουμε το μίγμα μας με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας λίγο κενό γιατί τα muffin θα φουσκώσουν. Πάνω απο κάθε muffin απλώνουμε μια κουταλία της σούπας απο το μίγμα crumble και ψήνουμε περίπου για 25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.



4 σχόλια:

  1. Kαλώς σε βρίσκουμε!!
    Το κερασοκερασματάκι σου φαίνεται σούπερ και το κραμπλ θα δινει έξτρα νοστιμιά!
    Καλή βδομάδα, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεύω τα γλυκά με κεράσια και αυτό φαίνεται νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστω πολυ!
    Καλο μηνα να'χουμε και καλο καλοκαιρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!