Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Nιόκι πατάτας με κιμά

Tα νιόκι ή αλλιώς gnocci ,θεωρούνται σήμερα η αρχαιότερη συνταγή ζυμαρικών.
Πιστεύεται ότι οι απαρχές των νιόκι βρίσκονται στην Β. Ιταλία της Ρωμαϊκής εποχής. Ακόμα πιο επικρατέστερη άποψη είναι ότι τα νιόκι έχουν μεσανατολική καταγωγή και αργότερα εισέβαλαν στην κουζίνα των Ιταλών, για να καταξιωθούν σαν ένα κλασσικό ιταλικό φαγητό!
Εκείνες τις εποχές τα νιόκι φτιαχνόντουσαν απο σιμιγδάλι και είχαν διαφορετική μορφή απο τα σημερινά μαλακά μπαλάκια που γνωρίζουμε.Έμοιαζαν περισσότερο με κορν φλεικς.Τότε μάλιστα θεωρούνταν το φαγητό των φτωχών, μιας και όντως είναι πολυ οικονομικά για να τα φτιάξει κάποιος.

Τώρα πια τα νιοκι φτιάχνονται από πουρέ πατάτας και έχουν αυτή τη βελούδινη υφή της πατάτας και μια πικάντικη νότα απο το πεκορίνο που προσθέτουμε κατά την παρασκευή τους.
Σήμερα πλέον, τα βρίσκεις και στα πιο ακριβά εστιατόρια σαν συνοδευτικό σε κρέας ή σαν κυρίως πιάτο με κρέμα και παρμεζάνα.
Η αλήθεια είναι οτι είναι όντως πολύ οικομικά και πάρα πολυ νόστιμα, χρειαζονται όμως χρόνο για να φτιαχτουν. Το κάθε ένα φτιάχνεται ξεχωριστά ,οπότε ειναι κάπως "μπελαλίδικα"...
Εγώ κάθε φορά που κατaπιάνομαι με μια τέτοια λεπτοδουλεια στην μαγειρική το κάνω σε μέρες που έχω τις μαύρες μου (προκύπτει εντελώς τυχαία αυτο...), και λειτουργει πάνω μου σαν εργοθεραπεία.Για την ακρίβεια, όσο πιο λεπτοδουλειά είναι και όσο πιο πολύ ώρα χρειάζεται τόσο πιο ευεργετικά λειτουργει πάνω μου.Ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι τόσο απρόσμενα γευστικό όπως σε αυτη τη συνταγή.... Και είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη...



Υλικά :

1 κιλό πατάτες βρασμένες με τη φλούδα
600 γρ. αλεύρι σκληρό
3 αυγά
150 γρ. πεκορίνο τριμμένο (ή κάποιο άλλο πικάντικο τυρί)
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκου μοσχοκάρυδο





Εκτέλεση: Bουρτσίζουμε καλά τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο που να τις σκεπάζει, και χοντρό αλάτι. Τις βράζουμε για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (τις τρυπάμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν έγιναν). Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο λαχανικών (στον ψιλό κόφτη). Αν δεν έχουμε, τις λιώνουμε με πρες πουρέ ή με πιρούνι, αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε για να μη μείνουν κομμάτια.
 Προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι (τα 600 γρ.), αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη, στα οποία δίνουμε σχήμα μακριού «λουκάνικου», διαμέτρου 2 εκατοστών. Τα κόβουμε σε κομματάκια μήκους 2 εκ. και τα πιέζουμε ελαφρώς με τα δόντια ενός πιρουνιού, για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό «κυματιστό» σχήμα των νιόκι. Τα ρολάρουμε ελαφρά σε αλεύρι, για να μην κολλήσουν. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε αλάτι και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το βάζουμε να βράσει. Βυθίζουμε τα νιόκι λίγα - λίγα. Δίπλα στην κατσαρόλα βάζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Οταν τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια (μετά 3 λεπτά περίπου), τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε για 1 λεπτό από το παγωμένο νερό. Τα βγάζουμε αμέσως και τα απλώνουμε πάνω σε μια πιατέλα την οποία έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να βράσουμε όλα τα νιόκι.


Για τη σάλτσα κιμά:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
μια κονσέρβα κονκασέ περασμένη στο μούλτι
1 κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας
1/2 κουταλιά θυμάρι
1/2 κουταλιά δεντρολίβανο
120 ml. κόκκινο κρασί
 αλάτι ,πιπέρι,
2 κουταλιές ελαίολαδο
ελάχιστο νερό



Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά,το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σιγοβράζουμε ,ανακατευοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να ξεσβωλιάσει.
Προσθέτουμε το κρασί και αφου εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το κονκασέ, τον πελτέ ,ελάχιστον νερό και τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου .


Ανακατευουμε τα νιόκι με τη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμενο τυρι. Εγώ προτίμησα να βάλω ανθότυρο για πιο ουδέτερη γεύση και σερβίρουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα μαγειρεύουμε για 10-15', μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε λίγη ώρα να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε τον κιμά σύμφωνα με τα γούστα μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τον αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40' περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Μόλις είναι έτοιμος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε τον κιμά στην άκρη. - See more at: http://theonewithallthetastes.blogspot.com/#sthash.okHlNi19.dpuf
250 ml ξηρό κόκκινο κρασί
250 ml ξηρό κόκκινο κρασί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!