Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μοσχαράκι με κολοκύθα, πορτοκάλι και κονιάκ στην κατσαρόλα

Αν και τα πρώτα κρύα του χειμώνα αρνούνται πεισματικά να έρθουν, το σημερινό φαγητό τον φέρνει πολύ στο νου μας. Τρυφερό μοσχαράκι, περιτυλιγμένο με μια ανοιχτόχρωμη αρωματική σάλτσα, με έντονη τη γεύση του πορτοκαλιού και τη γλύκα του κονιάκ.
Συνοδεύουμε μόνο με μια πράσινη σαλάτα, γιατί το πιάτο αυτό είναι μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων από μόνο του.


Υλικά:

1 κιλό μοσχαρίσια ελιά κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια όσο το κρέας
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμός από μισό λεμόνι
2 φλυτζάνια φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
μισό φλιτζάνι κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
λίγη κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Aλατοπιπερώνουμε το κρέας, το καλύπτουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγέιο να τραβήξει το αλάτι και να νοστιμήσει.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλο το ελαόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη δάφνη μέχρι να χρυσίσουν τα κρεμμύδια.
Τα αφαιρούμε απο την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε σε δόσεις το κρέας, και το σωτάρουμε πολύ καλά απο όλες τις μεριές για να θωρακιστει και να κρατήσει τους χυμούς του για 5-6λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα χοντροκομμένα σκόρδα στην κατσαρόλα, συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, τον χυμό πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι, και λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια που μαγειρευουμε ελέγχουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Όταν περάσει μια ώρα, δυναμώνουμε τη φωτιά και τακτοποιούμε τα κομμάτια της κολοκύθας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι να βράσει για περίπου μισή ώρα, μέχρι η κολοκύθα να είναι πολύ μαλακή και η σαλτσούλα να πήξει. Δεν ανακατεύουμε, μόνο ανακινούμε την κατσαρόλα γιατί αλλιώς θα σπάσουν τα κομμάτια της κολοκύθας.

Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο φαγητό, έχεις δίκιο πως ταιριάζει στον χειμώνα! Για Κυριακάτικο γεύμα με κρασάκι και αγαπημένα πρόσωπα μαζί είναι ιδανικό, εγώ αγαπώ και την κολοκύθα πολύ εξάλλου!
    Καλή βδομάδα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ η κολοκύθα δεν την έχω όμως δοκιμάσει ποτέ αλμυρή! Ωραία πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!