Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Μπισκότα πρωινού με κινόα και κολοκύθα

Η κινόα αποτελεί έναν πολύ ελαφρύ και υγιεινό σπόρο (θεωρείται καρπός και όχι δημητριακό ) και είναι η καλύτερη εναλλακτική για όσους θέλουν να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη και χωρίς γλουτένη. Για την ακρίβεια έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη (13%) που πλέον θεωρείται υπερτροφή. 
Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροποιημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ένα ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. 
Η κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, είναι μια καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου.

Ανακάλυψα πρόσφατα ότι μπορώ να αντικαταστήσω τη βρώμη με βρασμένη κινόα  σε όσες συνταγές έχουν για βάση τους τη βρώμη. Το αποτέλεσμα είναι πιο εύγευστο, μιας και πολλές φορές η βρώμη, ειδικά αν είναι σε μεγάλες ποσότητες αφήνει μια στυφή  επίγευση. Με αυτό τον τρόπο μαγειρευουμε πιο υγιεινά, με λιγότερα λιπαρά και υδατάνθρακες. Και βεβαίως μαγειρευουμε πάρα πολύ νόστιμα, μιας και αυτό ο μικρός στρογγυλός καρπός είναι πέρα από θαυματουργός για την υγεία μας , και πολύ νόστιμος. Το ίδιο και αυτά τα μπισκοτάκια που έφτιαξα σήμερα τα οποία μας δίνουν ένα πλήρες πρωινό που ξεχειλίζει φθινόπωρο.

Υλικά:

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά τζίντζερ
1/2 κουταλιά μοσχοκάρυδο
μια βανιλλίνη
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα νερό
3/4 ωμή κινόα
1/2 κούπα κολοκύθα ψημένη και πολτοποιημένη
1 ασπράδι αυγού


Εκτέλεση: Ξεπλένουμε την κινόα με άφθονο νερό, γιατί αλλιώς πικρίζει. Βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι, και μόλις βράσει ρίχνουμε την πλυμμένη κινόα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά και καπακώνουμε το κατσαρολάκι. Ξερουμε οτι η κινόα είναι έτοιμη όταν έχει γίνει σχεδόν διάφανη και τα σποράκια έχουν βγάλει μια λευκή "ουρίτσα". Οταν είναι έτοιμη ,τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια λεκκανίτσα ρίχνουμε το αλευρι, τη ζάχαρη, τη βανιλλίνη, και όλα τα μπαχαρικά. Τα ανακατευουμε. Ριχνουμε την κρύα κινόα και ανακατεύουμε καλά. προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ένα ένα ,ανακατευοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Το μίγμα θα είναι αρκετά σφιχτό, και θα πρέπει να μπορούμε να το πλάσουμε με τα χέρια.

Σε ένα ταψί ,βάζουμε λαδόκολλα, πλάθουμε τα μπισκότα μας όπως θέλουμε και τα βάζουμε στην λαδόκολλα. ό,τι σχήμα τους δώσουμε, αυτό το σχήμα θα έχουν και όταν θα είναι έτοιμα. Δεν χρειάζεται να τα βάλουμε το ένα μακριά απο το άλλο γιατί δεν φουσκώνουν σχεδόν καθόλου. Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Καλή επιτυχία!






3 σχόλια:

  1. M aresei poly i quinoa, trellainomai gia kolokytha kai se biskota den ta exo dokimasei pote!!!!
    Prototypo!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήρθα από την Ν Αφρική να σε γνωρίσω καλύτερα! Το μπλογκ σου μου άρεσε πολύ! Ωραίες συνταγές, όμορφος κομψός τρόπος γραφής! Θα τα λέμε!
    Χάρηκα που βρεθήκαμε!
    Η Κινόα μ αρέσει που είναι τόσο ουδέτερη σε γεύση, όσπριο και υγιεινή! Την χρησιμοποιώ σε σαλάτα κυρίως. Μ άρεσε που μου είπες και την ιδέα του μπισκότου!

    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ Κινόα. Με έβαλες σε πειρασμό τώρα. !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!