Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

χοιρινό stir fry με σάλτσα ανανά

Ένα πολύ ωραίο ζευγάρι στη μαγειρική είναι ο ανανάς με το χοιρινό. Το χοιρινό εξομαλύνει την γλυκύτητα του ανανά ενώ α ανανάς χαρίζει μια υπέροχη αρωματική νότα στο χοιρινό. Αν δεν έχετε δοκιμάσει τον συνδυασμο, καιρός να τον δοκιμάσετε. Θα σας ξαφνιάσει το πως μεταμορφώνεται ο ανανάς απο γλυκό φρούτο σε πικάντικη σάλτσα!
Το stir fry ειναι μια κινέζικη τεχνική μαγειρέματος που γίνεται σε βαθύ σκευος ( wok) με βαρύ πάτο, απαιτεί τα λαχανικά και το κρέας ψιλοκομμένα και το μαγείρεμα γίνεται σε συνατή φωτιά για λίγη ώρα. Με αυτό τον τρόπο τα λαχανικά δεν παραβράζουν αλλά και κρατάνε τις θρεπτικές ουσίες τους.


Υλικά :
400 γρ. χοιρινό φιλέτο κομμένο ζουλιέν
1 κόκκινη πιπερία κομμένη ζουλιέν
1 πράσινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
250 γρ. ανανάς καθαρισμένος
1/3 κούπας σάλτσα σόγιας
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
7 μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
3 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
3 κουταλιές κορν φλάουερ
2 κουταλιές κρύο νερό
2 κουταλιές μαυρη ζάχαρη
1/2 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
λίγο λάδι
σουσάμι για πασπάλισμα
αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τον ανανά και το νερό και πολτοποιούμε μέχρι ο ανανάς να είναι τελείως λιωμένος. Ρίχνουμε το 1/4 του χυμού ανανά, σκόρδο, το χοιρινό και τις 2 κουταλιές κορν φλάουρ και 2 κουταλιές κρύο νερό σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί το κρέας.

Σε ένα άλλον μπόλ ρίχνουμε την σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και το πιπέρι καγιέν, τον υπόλοιπο χυμό ανανά ,ρίχνουμε 1 κουταλιά κορν φλάουρ και 1 κουταλιά νερό, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Στραγγίζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή σε ένα γουόκ, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το χοιρινό μέχρι να ασπρίσει. Το βγάζουμε και το κρατάμε ζεστό.

Στο ίδιο σκευός ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε ταυτόχρονα όλα τα λαχανικά σε δυνατή φωτιά. Καλύτερα να μην τα ανακατεύουμε αλλά να ανακινούμε το σκεύος. Πρέπει να τα σοτάρουμε τόση ώρα ώστε να έχουν μαλακώσει οι πιπεριές αλλά τα καρότα να μην είναι τελείως μαλακά.
Προσθέτουμε το χοιρινό και την σάλτσα που έχουμε στο μπόλ, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σουσάμι και συνοδεύουμε με ρύζι ατμού ή νουντλς.

καλή επιτυχία!

η σελίδα του blog στο facebook είναι η εξής : http://mycookingmonster.blogspot.gr/2013/11/stir-fry.html
(δεν μπορώ ακόμα να κάνω πρόσκληση σε φίλους, ψάχνω να βρώ τον τρόπο...)



6 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και άψογη εκτέλεση!
    Το λατρεύω αυτό το φαγάκι και το δικό σου δείχνει εξαιρετικό!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολυ Ζαμπια μου, χαιρομαι πολύ που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω την Ασιατική κουζίνα και ειδικά τον ανανά μέσα στα γλυκόξινα φαγητά. Πολύ καλή συνταγή. Συγχαρητήρια!!!
    Θα ήθελα πολύ να έτρωγα μαζί σου αυτό το υπέροχο φαγητό!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πάρα πολύ Χρυσαυγή!
      αν ποτέ γνωριστούμε θα σου ετοιμασω αυτο το φαγάκι!

      Διαγραφή
  3. ενδιαφέρον συνδυασμοί!!! πρωτότυπη συνταγη τουλάχιστον για τα δικα μου τα γούστα! ανανά υποθέτω μπορούμε να βάλουμε και κονσέρβα ε; αν βρω σαλτσα σογιας θα το δοκιμάσω γτ υποθέτω ειναι βασικο συστατικο στη γευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα!
      σάλτσα σόγιας βρίσκεις πολύ ευκολα, σε όλα τα σούπερ μαρκετ εχει
      ανανα αντικαθιστάς και απο κονσέρβα ασφαλώς, κρατάς και λίγο απο το ζουμάκι που έχει (βάζει αντί για νερό ας πούμε)
      ισως μάλιστα με ανανά κονσέρβας να είναι πιο έντονο γευστικα!

      Διαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!