Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

καλοκαιρινή σαλάτα πλιγούρι

Η νοστιμιά των καλοκαιρινών λαχανικών, τον Αύγουστο είναι στο ζενίθ. Ο τρόπος που ο καυτός ήλιος σιγοτρέφει και ψήνει την σάρκα τους, τα κάνει τόσο ζουμερά και λαχταριστά που δεν μπορώ να τους αντισταθώ. Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς. Είναι σαν να σε σιγουπνωτίζει η μυρωδιά τους να τα γευτείς. Να βυθιστείς στην ποτισμένη από το ευλογημένη Ελληνική γη γεύση  τους...

Μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια...όσο και να μου αρέσει να πειραματίζομαι στην κουζίνα, και να αναμουχλευω συνταγές, αυτά τα καταπληκτικά υλικά με ικανοποιούν στην απλότητα τους.  Νομίζω ότι όταν έχεις μπροστά σου προϊόντα άριστης ποιότητας, δεν είναι ανάγκη να τα στολίσεις με αρώματα και βότανα. Οφείλεις να σεβαστείς την αγνή ουσία τους και να την αναδείξεις με ταπεινότητα. Γιατί αξίζει να απολαμβάνουμε την απλότητα στη ζωή μας...

Κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες και τραγανά κολοκυθάκια από τον κήπο του πατέρα μου, πρωταγωνιστούν σε αυτή την ομολογουμένως λιτή άλλα πολύ νόστιμη σαλάτα. Τον συνδυασμό κολοκυθάκι-φέτα-δυόσμο τον θεωρώ ακαταμάχητο,και όταν παντρεύεται με πλιγούρι και μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο, ενθουσιάζομαι.
Επίσης η παρασκευή της σαλάτας είναι πολύ γρήγορη, μιας και όλα τα υλικά ειναι ωμά, και είναι εξαιρετικά υγιεινή και δροσερή.

Υλικά:
250 γρ. πλιγούρι
150 γρ. σπασμένα καρύδια
150 γρ. θρυμματισμένη φέτα
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1,5 κολοκυθάκι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
1 ντομάτα ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
το χυμό από περίπου 1 ακέρωτο λεμόνι.
μισό κουταλάκι ξύσμα λεμόνι
1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Μουλίαζουμε το πλιγούρι σε 350 ml καυτό νερό για 30 λεπτά. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι το δοχείο στο οποίο το μουλιάζουμε για να απορροφήσει καλύτερα το νερό, και που και που το αφρατευουμε με ένα πιρούνι.
Εφόσον έχει μουλιάζει και είναι ευχάριστα τραγανό, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Όταν είναι κρύο αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,(κρατάμε λίγη ντομάτα για στόλισμα) προσέχουμε το κολοκυθάκι και η ντομάτα να είναι σε πολύ μικρά κομματάκια για να έχουν ευχάριστη αίσθηση σε συνδυασμό με το πλιγούρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με απαλές κινήσεις για να παραμείνει αφράτο και ανάλαφρο το πλιγούρι, και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλό είναι πριν σερβίρουμε την σαλάτα, να την αφήσουμε για ένα μισάωρο στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και να είναι δροσερή.

Καλή επιτυχία!



6 σχόλια:

  1. Μ' αρέσει τόσο πολύ το πλιγούρι!!!!
    Πολύ δροσερή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μενα μου αρέσει πολύ και συχνα το βάζω σε φαγητά αντί για ρυζι.

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω τα λαχανικά του καλοκαιριού με τα κολοκυθάκια να είναι οι πρωταγωνιστές στην διατροφή μου. Θα την δοκιμάσω την σαλάτα! Φαίνεται δροσερή, εύκολη και νόστιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πληγούρι το χρησιμοποιώ πάρα πολύ γιατί είναι πολύ υγιεινό και το πιάτο σου εκτός από μια νοστιμάτη σαλάτα τρώγεται και άνετα ως μεσημεριανό γεύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!