Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Σουηδικά κεφτεδάκια Köttbullar με gravy

Στην Ελλάδα είναι ίσως το πιο γνωστό πιάτο της σουηδικής κουζίνας. Νοστιμότατα κεφτεδάκια, πολύ μικρότερα σε μέγεθος αλλα και διαφορετικά σε γεύση απο τα δικά μας.


Στη Βόρεια Σουηδία είναι σχετικά άπαχα, με ελάχιστο χοιρινό λίπος για αυτο και ειναι πιο στεγνα, ενώ όσο περισσότερο κατεβαίνουμε στο νότο, ανεβαίνει και η ποσότητα του χοιρινόυ (για μένα ανεβαινει και η γευση..)Σε κάποιες περιοχές πάλι προτιμούν να σωτάρουν το τριμμένο κρεμμύδι για να γλυκάνει, ενώ αλλού μπαίνει το κρεμμύδι ώμό ή δεν μπαινει και καθόλου.Επίσης διαδεδομένη σάλτσα για να τα σερίρουμε είναι μια παχιά γκρειβι απο ζωμό κρέατος,να κάθονται πάνω σε μια γερή στρώση απο αυτή, ενώ αλλού πάλι προτιμάται μια φρουτένια μαρμελάδα κράνου για να βουτάει το κεφτεδάκι μέσα και να παιρνει την γλυκα της. Αν βρείτε σε σουπερ μάρκετ ή φτιαχνετε μόνοι σας να δοκιμάσετε τον συνδυασμο, θα ενυπωσιαστειτε!

Η βάση όμως της συνταγής, και αυτό που κάνει τα κεφτεδάκια τόσο αφράτα και ανάλαφρα, ειναι το ότι στον κιμά προσθέτουμε αρκετή ποσότητα απο ξερό ψωμί και γάλα.
 Η πληθώρα των συνταγών για τα "κεφτεδάκια της μαμάς", όπως είναι η παραδοσιακή ονομασία τους, είναι τεράστια, όσο τεράστια ειναι και η παγωμένη αυτή χώρα. Παρόλη την ποικιλία σε υλικά, συνταγές και τεχνικές, ένα πράγμα ειναι κοινό. Το ότι για να γινουν νόστιμα πρέπει να φτιαχτουν με πολύ αγάπη και μεράκι! Είναι τα δύο συστατικά που σε όποιο πιάτο μπουν, το στέφθουν με επιτυχία...

Υλικά για τα κεφτεδάκια:
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
250 γρ. χοιρινός κιμάς*
3/4 κούπας χλιαρό γάλα
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο στο γάλα και θρυμματισμένο
μισό ματσάκι ψιλοκομμένος μαιντανός
1 βρασμένη και τελείως πολτοποιημένη πατάτα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
λίγο βούτυρο για το σωτάρισμα του κρεμμυδιού
1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι τριμμένη γλυκιά πάπρικα
αλάτι
λευκό πιπέρι (αρκετό από αυτό, τα αρωματίζει υπέροχα)


Yλικά για τη σάλτσα:
150 γρ. ζωμό βοδινού
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο
1,5 κουταλιά της σούπας αλευρι
μισό κουταλάκι μαύρη ζάχαρη

Για τα κεφτεδάκια:

Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο μέχρι να χρισίσει.  Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι στο μίγμα του κιμά και ζυμώνουμε σχολαστικά όλα τα υλικά μαζί για τουλάχιστον 15 λεπτά. Πρεπει το λίπος του κιμά να "σπάσει" για να νοστιμίσουν. Αφού τα ζυμώσουμε, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να σφίξει. ¨οταν ειναι να τα μαγειρέψουμε τα βγάζουμε απο το ψυγείο και πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Στρώνουμε ενα ταψί με λαδόκολλα.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, και ρίχνουμε μέσα 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο(μπορείτε βεβαίως να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο για μια πιο υγιεινη επιλογή, αλλα με διαφορετικό αποτέλεσμα) . Αφού κάψει η όποια λιπαρή ουσία, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα λίγα κεφτεδάκια κάθε φορά και τα σωτάρουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να θωρακιστούν και να κρατήσουν τους χυμους τους. Δεν τα τηγανίζουμε εξ ολοκλήρου στο τηγάνι.
Όταν τα βγάζουμε απο το τηγάνι, τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και τα στρώνουμε στη στο ταψί με τη λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα και να πάρουν ένα καστανό χρώμα.

*Αν δεν επιθυμούμε να βάλουμε χοιρινό κιμά, μπορούμε κάλιστα να τον αντικαταστήσουμε με μοσχαρίσιο. Θα χρειαστεί όμως να προσθέσουμε 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα:
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και όταν αυτο κάψει ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατευουμε με έναν αβγοδάρτη. Φτιάχνουμε έτσι μια αρκετά σφιχτή roux την οποία την ψήνουμε, πάντα ανακατευοντας, μέχρι να αποκτήσει ενα ανοιχτό χρώμα καραμέλας. Προσθέτουμε σταδιακα τον κρύο ζωμό και ανακατευουμε, προσέχοντας να μην υπάρχουν σβώλοι απο το αλερι. Τέλος ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά εως ότου πήξει ελαφρώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, δοκιμάζουμε και αν θέλουμε αλατίζουμε. Σερβίρουμε μαζί με τα κεφτεδάκια.

Για συνοδευτικό ταιριάζουν εξαιρετικά baby καρότα και πατάτες βρασμένα, ακόμα και τηγανιτές πατάτες όπως έβαλα εγώ για μια πιο comfort επιλογη.
Καλή επιτυχία!



1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ. Λες να έφτασε η ώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!