Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Παγωτό με ζύμη μπισκότου και κομμάτια σοκολάτας

Όταν ήμουν μικρό παιδάκι, το καλοκαίρι για όλα τα παιδιά του χωριού μου ξεκινούσε τη στιγμή που γευόμασταν το πρώτο παγωτο για εκείνη τη χρονιά. Αυτό το παράξενο παιχνίδι ξεκινούσε συνήθως τον Μαιο, Θεου θέλοντος-καιρού επιτρέποντος, συνοδευόταν απο πρησμένες αμυγδαλές, και τελείωνε καπου τον Σεπτέμβρη όπου και ξεκινούσαν τα πρώτα κρύα και τα ψυγεία έφευγαν, δυστυχώς μαζί τους και το καλοκαίρι....
 Με το που αγοράζαμε το παγώτο απο το περίπτερο, αρχίζαμε να κρατάμε σκόρ και να μετράμε πόσα έχουμε φάει μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι.. Συνήθως φτάναμε το Σεπτέμβρη σε ένα ομολογουμένως ψηλό -ευτυχώς όμως-διψήφιο σκόρ και κανα δυο παραπάνω κιλά στη ζυγαριά....Μετά, πέρασαν τα χρόνια, μεγαλώσαμε και σταματήσαμε να κάνουμε αυτα τα παιδιαρίσματα...(πονηρό χαμόγελο εδώ..)




Το συγκεκριμένο παγωτό είναι ένα κλασσικό παγωτό βανίλιας, το οποίο, αν του αφιερώσετε χρόνο και φροντίδα κατα την δημιουργία του, θα ικανοποήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Γίνεται τόσο αφράτο και βελούδινο, που τη στιγμή που έφτιαχνα τη μπάλα με το ειδικό κουταλι σερβιρίσματος, ακουγόταν ένα ανάλαφρο¨φφφρρρ¨ ,λες και έπλαθα μπάλες απο αφρό. 
Η ζύμη μπισκότου ειναι στην ουσία η ζύμη για τα αμερικάνικα cookies με τα κομμάτια σοκολάτας, η οποία όταν καταψυχθει αποκτά μια υφή ελαφρώς μαστιχωτή και τραγανή, της οποίας η γεύση έχει έντονο άρωμα μαύρης ζάχαρης...Aν θέλετε βεβαίως, φτιάχνετε διπλή δόση και την κρατάτε στo ψυγείο για δύο μέρες, για τις στιγμές λιγούρας, γιατί είναι και σκέτη πολύ νόστιμη!



Καθώς γράφω αυτά τα λόγια, εχω γίνει εδω και λίγες μέρες 27 ετών και γευομαι μια γενναία ποσότητα απο το παγωτό αυτό,έχω φτάσει στον αριθμό-σκόρ 29-2013 και χαμογελάω σκεπτόμενη ότι μάλλον με το ίδιο παγωτό θα κλείσω το φετινό μου καλοκαίρι!


Yλικά :
Για το παγωτό:

1 κούπα γάλα πλήρες
3/4 κούπας ζάχαρη λευκή
2 κούπες κρέμα γάλακτος πλήρης,
5 κρόκους αυγού
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
μια πρέζα αλάτι

Για τη σοκολατένια ζύμη μπισκότου:
1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα, τη ζάχαρη και μια κούπα από την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Αφού λιώσει η ζάχαρη, ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία στο μέτριο. Δεν θέλουμε να βράσει το μίγμα .

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε παγάκια (ή παγωμένο νερό) και από πάνω ακουμπάμε ένα μικρότερο μπολ. Φτιάχνουμε κάτι σαν μπεν μαρί δηλαδή, και μέσα στο μικρότερο μπολ βάζουμε την μια κούπα κρέμα γάλακτος που αφήσαμε.

Χτυπάμε με αβγοδάρτη τους κρόκους σε ένα άλλο μπολ, και σταδιακά ρίχνουμε λίγο μίγμα απο το κατσαρολάκι στους κρόκους, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην μας "κοψει" . Οταν έχουμε αδειάσει όλο το μείγμα απο το κατσαρολάκι στα αυγά, και έχουμε αποκτήσει ενα κιτρινωπό και ρευστό μίγμα, το ξαναρίχνουμε στο κατσαρολάκι και το βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για μερικά λεπτά μέχρι να αρχίζει να πήζει. Προσέχουμε πολύ ,να μην κολλήσει στον πάτο.

Οταν έχει πήξει εν μέρη το μείγμα, το αδειάζουμε στο μπολ με την κρύα κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατευουμε με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις. Βάζουμε την κρέμα αυτή στην παγωτομηχανή, και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

(Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, καταψύχουμε ένα χοντρό αλουμινένιο σκεύος αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε να φιτάχουμε τα παγωτό. Οταν φτιάξουμε την κρέμα, την ρίχνουμε στο κατεψυγμένο αλουμινένιο σκεύος και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Κάθε 30-40 λεπτά βγάζουμε το παγωτό απο την κατάψυξη, ανακατεύουμε με τη σπάτουλα, να σπάσουν οι ενοχλητικοί κρύσταλλοι που δημιουργούται και βάζουμε ξανά στην κατάψυξη,και επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές μέχρι το παγωτό μας να είναι ανάλαφρο και αφράτο.)

Οση ώρα παγώνει το παγωτό, φτιάχνουμε τη ζύμη μπισκότου. Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, και τις ζάχαρες για 3 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο. Προσθέτουμε την βανίλια, το αλάτι και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για δυο λεπτά ακόμα. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατευουμε με μια σπάτουλα. Βάζουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για μισή ώρα να σφίξει.
Βγάζουμε το παγωτό από την παγωτομηχανή.
 Αφού έχει σφίξει η ζύμη μπισκότου, με ένα κουταλάκι και τα χέρια μας ,πλάθουμε πολύ μικρά μπαλάκια, όπως πολύ μικρά κεφτεδάκια, και τα ρίχνουμε στο παγωτό ,ανακατευουμε καλά και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!








3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο φαίνεται!!! και ειδικά με τη σοκολατένια ζύμη μπισκότου θα είναι τρέλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αααα νόμιζα ότι την ψήναμε την ζύμη πρώτα. αααα τώρα μου αρέσει καλύτερα! ΄
    Πολύ πολύ μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!