Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

ginger apple crumble

Ή κάτι σαν μηλόπιτα...
Μη φανταστείτε την ελληνική μηλόπιτα, την τύπου κεικ με το έντονο άρωμα κανέλας με τις ροδέλες μήλου απο πάνω.(Εμένα τουλαχιστον αυτη η εικόνα μου έρχεται στην ιδέα της μηλόπιτας!)Δεν μπορώ να την πετύχω ποτέ έτσι όπως θέλω να είναι!Εχω επιχειρήσει πολλές φορές να διαβάσω και να ακολουθήσω συνταγες της συγκεκριμένης εκδοχής με λεπτομέρεια γραμμαρίου, και ποτέ δεν έχω το ακριβές αποτέλεσμα που επιθυμώ.Δεν μπορώ να φτάσω σε αυτή τη νοσταλγική γεύση που με ταξιδεύει στα παιδικά μου χρόνια...Οπότε έψαξα να βρώ άλλες εκδοχές.

Η συγκεκριμένη είναι πιο πολύ μια εκδοχή του βρετανικού apple pie...Για την ακρίβεια του apple crumble.Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτο που κάνει τη συγκεκριμένη μηλόπιτα τόσο διαφορετική και νόστιμη.
 Ίσως να είναι το αμυδρό άρωμα του τζίντζερ που "ακογεται" σε κάθε μπουκια.
Ίσως να είναι το χοντροκομμένο τρίμμα φουντουκιου που της δίνει μια πραλινένια νότα.
Η απλά φταίει το τραγανό crumble που την απογειώνει!


Υλικά για τη βάση :
4 μεγάλα κόκκινα μήλα
1/4 της κούπας ζάχαρη μαυρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Υλικά για το crumble :
1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι
1 φλιτζάνι σπασμένα φουντούκια
1 φλιτζάνι αλεσμένη βρώμη
1/4 φλυζανι μαύρη ζάχαρη
150 γρ.βούτυρο πολύ κρύο κομμένο σε κύβους
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά τζίντζερ σκόνη

Εκτέλεση :

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες και κάθε φέτα σε 3-4 μικρότερα κομμάτια.
Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε απο πάνω, την κανέλα ,τη ζάχαρη , και το χυμό λεμονιού.Φήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτια για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να εχουν μαλακώσει αλλα να μην ειναι πουρες. Πρεπει να "κρατάνε" ελαφρώς.Ανακαεύουμε ανα διαδτήματα με μια ξυλικη κουτάλα για να μη κολλήσουν.
Όταν εχουν βράσει  τα βγάζουμε απο τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν.
Οταν έχουν κρύωσει ξεκινάμε να φτιάχνουμε το κραμπλ.
Ρίχνουμε όλα τα υλικα σε μια λεκκάνη και τα ζυμώνουμε φτιαχνοντας μια ψιχουλιαστη ζύμη. Το ζυμώνουμε, τριβοντας με τα δάχτυλα μας τη ζύμη.


Ταιριάζει πάρα πολύ με παγωτό βανίλια και σιρόπι καραμέλα!






7 σχόλια:

  1. Νοστιμότατη και ωραίες οι φωτό σου!!!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαύρη ζάχαρη, μπαχαρικά και βρώμη είναι εγγύηση για φοβερές μηλόπιτες! Και φυσικά, κάτι κάνουν και τα φουντουκάκια! Αυτή η τριφτή υφή και μένα πάντως μου αρέσει πολύ!
    Καλό σου βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω για τα σχολια σας!
    Δεν ειχα χρησιμοποιησει ξανα βρωμη σε γλυκα!Μεγαλη διαφορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία φαίνεται η μηλόπιτα! Το crumble από πάνω κάνει τη διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις δίκιο είναι μια ξενόφερτη μηλόπιτα, δεν μοιάζει με τις κλασικές ελληνικές, αν και φανατική της ελληνικής κουζίνας η τραγανή επικάλυψη την απογειώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απλή και νόστιμη η αγγλική εκδοχή της μηλόπιτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!