Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πικάντικες και αρωματικές γαρίδες

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στο νησί. Ο ήλιος καίει, η θερμοκρασία σε παραπλανεί θυμίζοντας σου τους καύσωνες του Αυγούστου και η μέρα εχει μεγαλώσει..Έτσι, για να έχουμε τη δικαιολογία να περνάμε περισσότερες ώρες στις παραλίες!Οι καύσωνες το έχουν παρακάνει βέβαια καπως αλλά δεν με ενοχλεί προς το παρον...Αγαπάω τον ήλιο και αγαπάω την ανεμελιά του καλοκαιριού!
Είναι όμορφη εποχή το καλοκαίρι...και για την κουζίνα μου!Η πληθώρα των φρέσκων, πολύχρωμων και μυρωδάτων λαχανικών και φρούτων με εμπνέει στο να κλείνομαι για ώρες στην κουζίνα και να φτιάχνω διάφορα νόστιμα πραγματάκια για να ευχαριστώ τους αγαπημένους μου.
Και ασφαλώς το καλοκαιράκι συνδέεται και με μεγάλη ποικιλία θαλασσινών. Και θα τονίσω : φρέσκων θαλασσινών και μόνο!

Με ξαφνιάζει όταν ο κόσμος θα επιλέξει να αγοράσει κατεψυγμένα-τυποποιημένα-συσκευασμένα ψάρια και θαλασσινά όταν πάντα υπάρχει η επιλογή του ιχθυοπώλη.Άλλη γεύση και αίσθηση σου δίνει το φρέσκο όπως και να το κάνουμε...Και για μένα η δημιουργία ενος θεσπέσιου γέυματος θαλασσινών ξεκινάει απο την προετοιμασία του.Από το να το αγοράσω απο τον ψαρά (εχουμε και αυτη τη πολυτέλεια το νησί) μέχρι να το καθαρίσω απο τα λέπια ή το κέλυφος όταν πρόκειται για οστρακοειδές. Και ο κόπος αυτός αμοίβεται σίγουρα με ένα ανώτερης ποιότητας γεύμα...

Σήμερα δοκίμασα μια διαφορετική εκδοχή στο μαγείρεμα γαρίδας. Εχουμε δοκιμάσει να την κάνουμe
σαγανάκι, να την τηγανίσουμε αρωματίζοντας την με ένα ξηρό φρουτώδες κρασί, να την ψήσουμε στα κάρβουνα δίνοντας της μια πιο καπνιστή νότα, την έχουμε παντρέψει με σπαγγέτι και ζουμερά ντοματίνια...Ως εκεί όμως μόνο;
Η απλή και χαρακτηριστική γεύση της γαρίδας μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με πιο ξενόφερτες γεύσεις...Να η δικιά μου εκδοχή :


Υλικα :

300 γρ. φρέσκιες γαρίδες με το κέλυφος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
2 εκ. τζίντζερ τριμμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 κουτ. σουπας μέλι
λίγο σησαμέλαιο
σάλτσα σόγιας κατα προτίμηση ( περίπου μιαμιση κουταλιά σούπας)
πιπέρι καγιέν

Συνοδευτικό : ρύζι jasmin

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τις γαρίδες απο τα κεφάλια ,το κέλυφος και το εντεράκι τους. Αφήνουμε μόνο την ουρά.
Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο ,το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσει το κρεμμυδάκι αλλά να "κρατάει".
Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζέ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή τη σάλτσα σόγιας, το πιπέρι και λίγο σησαμέλαιο.  Προσέχουμε πολύ με το τελευταίο και ρίχνουμε ελάχιστη ποσότητα γιατι ειναι πολυ έντονο και αν πέσει λίγο παραπάνω είναι ενοχλητικό στη γεύση.
Τέλος βγάζουμε το τηγάνι απο τη φωτιά και  γλασσάρουμε με το μέλι και ανακατεύουμε για να καλύψει τις γαρίδες και να τις κάνει γυαλιστερές.

Συνοδεύουμε με ρύζι jasmin.





2 σχόλια:

  1. Γειά σου Γιώτα και καλώς ήλθες στον κόσμο του food blogging! Με ωραίες συνταγές άρχισες βλέπω, γιουβετσάκι, πίτσα, γαρίδες ανατολίτικες, μια χαρά!
    Καλή συνέχεια σου εύχομαι με νόστιμα μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω πολυ σκοτεινη μαγειρισσα!
    Καλως σας βρηκα λοιπον!το blog σου ειναι απιθανο,congratulations!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!