Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Σαλιγκάρια με χορταρικά


Επέστρεψα! Είχα να ανοίξω το ιστολόγιο πάρα πολύ καιρό ( να με συγχωράτε ) . Λίγο η προσαρμογή μου στο νησί, λίγο ο πανικός της νέας μου καθημερινότητας , με έκαναν να ξεχαστώ από  "τέρας που μαγειρευει" και ταυτόχρονα να ξεχάσω τον κωδικό εισόδου μου στο blog...Μια μέρα πήγα να ανοίξω το ιστολόγιο, και ο κωδικός δεν υπήρχε πια στο μυαλό μου!Τι παράξενο πράγμα, είμαι σίγουρη πως την προηγούμενη μέρα τον θυμόμουν, και μετά αυτή η μνήμη έγινε ατμός. Ευτυχώς η Google ειναι πιο αξιόπιστη απο την μνήμη μου, και μας επανέφερε πολύ γρήγορα.
 Συνειδητοποιώ ότι μου έλειψε πολύ το τέρας μου, περισσότερο όμως μου έλειψε να παρακολουθώ τις δικές σας δημιουργίες και τις ιστορίες καθημερινής τρέλας που τις συνοδεύουν. Σήμερα πρόλαβα να ρίξω μια γρήγορη ματιά σε κάποια αγαπημένα μου ιστολόγια και είδα πολύ όμορφες συνταγές, και πρωτότυπες δημιουργίες. Θα επανέλθω εν καιρώ και με σχόλια!
Ας μιλήσω όμως για τη σημερινή ανάρτηση. Οι προηγούμενες μέρες στο νησί μου ήταν πολύ μουντές και βροχερές. Ένα μεσημέρι που επέστρεφα από τη δουλειά, στη διαδρομή έβλεπα πολύ κόσμο με κουβαδάκια και σακούλες και κατάλαβα ότι η αγαπημένη μου εποχή του σαλιγκαρομαζέματος έχει έρθει! Έφτασα σπίτι, ξεσήκωσα τον φίλο μου πήραμε δύο μεγάλες σακούλες, και βγήκαμε και εμείς για "κυνήγι"! Σηκώναμε πέτρες, σκαλίζαμε το χώμα, γεμίσαμε λάσπες,  και το καταδιασκεδάσαμε σε αυτό το σημείο!

Η υπόλοιπη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, γιατί τα σαλιγκάρια θέλουν πολύ σχολαστικό καθάρισμα πριν μαγειρευτούν. Εφόσον τα μαζέψουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό να φύγουν όλες οι λάσπες (βοηθάει ένα βουρτσάκι σε αυτή τη διαδικασία). Tα βάζουμε σε ένα τρυπητό, ή σε ένα σουρωτήρι, και τα πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Το καλύπτουμε με ένα πιάτο ή ένα βαρύ καπάκι κατσαρόλας οπωσδήποτε γιατί πιστέψτε με δεν θέλετε να βρεθείτε με σαλιγκάρια να περπατάνε και να αφήνουν την γλίτσα τους στο ταβάνι...


Αφήνετε με το αλεύρι για τουλάχιστον 10 ώρες. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία από την αρχή, δηλαδή, ξεπλένεται με ένα βουρτσάκι τα σαλιγκάρια πολύ σχολαστικά, τα βάζετε στο τρυπητό και τα πασπαλίζετε με αλεύρι. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σίγουρα δύο- τρείς φορές γιατί αλλιώς πικρίζουν και θα έχουν ακαθαρσίες. Εγώ κάνω αυτή τη διαδικασία για δύο μέρες, και την τρίτη μέρα τα μαγειρεύω .
Την τελευταία φορά που τα ξεπλένετε δεν τα πασπαλίζετε με αλεύρι. Πρέπει να τα αφήσετε νηστικά για 10 ώρες. Μετά από αυτό είναι έτοιμα για μαγείρεμα!
Ξεπλένετε πολύ καλά, και γεμίζετε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό να βράζει. Ρίχνετε τα σαλιγκάρια, χαμηλώνετε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή , και ξαφρίζετε με μαι ξύλινη κουτάλα συνέχεια. Τα αφήνετε να βράσουν για ένα τέταρτο, τα βγάζετε απο αυτό το νερό που σε πρώτη φάση θα είναι αρκετά κιτρινωπό, και γεμίζετε πάλι μέχρι τη μέση την κατσαρόλα με καθαρό νερό, και ξαναβράζετε- ξαφρίζετε τα σαλιγκάρια.
Τα βράζετε μια τρίτη φορά ακόμα για μισή ώρα. Σας κούρασε η διαδικασία? Είναι χρονοβόρα σας το είπα, αξίζει όμως κάθε στάδιο της. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πάτε με λαχτάρα να βγάλετε ένα σαλιγκάρι απο το κέλυφος για να το φάτε και να είναι ωμό, ή με ακαθαρσίες...


Από εκεί και πέρα, τα μαγειρεύετε με όποιον τρόπο θέλετε, μπορείτε να τα βάλετε επίσης στην κατάψυξη για να τα μαγειρέψετε άλλη φορά.

Υλικά :
μισό κιλό καλά καθαρισμένα και μισομαγειρεμένα σαλιγκάρια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
μισή κούπα ελαιόλαδο
2 γεμάτες κουταλιές πελτέ ντομάτας
μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι αντίδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι ραδίκια ψιλοκομμένα
μπόλικο μαιντανό
λίγο νερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

Σωτάρετε στο ελαιόλαδο το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να χρυσίσουν.  Προσθέτε τα σαλιγκάρια και τα αφήνετε να σωταριστούν μαζί με τα κρεμμύδια.
Στη συνέχεια ρίχνετε τη δάφνη, τον μάραθο, το νερό και τον πελτέ και τα αφήνετε να βράσουν για δέκα λεπτά. Προσθέτε τα υπόλοιπα χορταρικά, και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου μισή ώρα, ίσως λίγο περισσότερο, μέχρι τα χόρτα να είναι πολύ μαλακά.

Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Αυτό το φαγάκι θέλει μια μεγάλη φρατζόλα φρέσκο ψωμάκι για ατέλειωτες βούτες!!!
    Μπελαλίδικο αλλά σίγουρα πολύ νόστιμο!
    Καλώς σε βρήκα κι ευχαριστώ για την επίσκεψη σου στο μπλογκοσπιτάκι μου!
    Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειμαι λίγο φειδωλή στις φρατζόλες...γιατι μετά μεγαλώνουν και κατι άλλες φρατζόλες στα πόδια μου! Αλλά ναι συμφωνω...
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!