Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Παραδοσιακό γιουβέτσι μακεδονίτικο

Αυτό το πιάτο...Πόσες αναμνήσεις μπορεί να ξυπνάει άραγε?Μόνο το άρωμα των μπαχαρικών που ξεχειλίζουν την ώρα που σιγοβράζει το κρέας καταφέρνει να ξυπνήσει πολλές μνήμες..Άρωμα χαρακτηριστικό,γεμάτο και έντονο που σε πάει πολλά χρόνια πίσω.Θυμάμαι σαν πιτσιρίκι, την ώρα που επέστρεφα από το σχολείο, να το μυρίζω από τον δρόμο έξω από το πατρικό μου και να προσπαθώ να μαντέψω ¨τι θα φάμε σήμερα"...Και όταν πλέον ορμούσα στην κουζίνα και άνοιγα την κατσαρόλα την χαρά που έπαιρνα!
Γενιές και γενιές έχουμε μεγαλώσει με αυτό!Συνήθως διακοσμούσε τα Κυριακάτικα τραπέζια όπου μαζευόταν όλη η οικογένεια...Το γιουβέτσι συνδέεται με όμορφες,ζεστές οικογενειακές στιγμές.Αν κάποιος με ρωτούσε ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό της Ελληνικής κουζίνας θα έλεγα σίγουα ότι είναι το αγαπημένο γιουβέτσι.

Προσωπικά ,είμαι άνθρωπος που θα "πειράξω" μια συνταγή. Συνήθως ψάχνω να προσθέσω κάποιο υλικό ή να αφαιρέσω κάποιο που δεν με γεμίζει.Βασικά, δεν θυμάμαι να έχω ακολουθήσει ποτέ συνταγή κατά γράμμα.
Ε λοιπόν το γιουβέτσι είναι αυτό που δεν έχω τολμήσει να πειράξω καθόλου στα υλικά του!Οι συνταγές που ανέπτυξαν οι γιαγιάδες,μανάδες και λοιπά, είναι εξαιρετικές από μόνες τους!
Το μόνο που προσθέτω απαραίτητα στο πιάτο μου, είναι ένα μεγάλο κομμάτι πικάντικη φέτα!

Υλικά :

500 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 
μισό ποτήρι ημίγλυκο κρασί
3 τριμμένες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο τριμμένο κρεμμυδι
3 σκελίδες σκόρδο
1-2 ποτηρια ζεστό νερό
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
κανέλα (1 ξύλο) 
λιγο μοσχοκάρυδο (είναι το κατιτίς που απογειώνει το πιάτο )
μπαχάρι σε κόκκους (5-6 σποράκια) 
αλάτι, πιπέρι
300 γρ. κριθαράκι

Εκτέλεση:
Πλένουμε προσεκτικά το κρέας, το σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα να μην εχει καθόλου νερο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς το κρέας.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και αφου είναι καυτο, ρίχνουμε το κρέας. Σωτάρουμε το κρέας αρκετή ωρα μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει.Το βασικότερο για να πετύχουμε μαλακό κρέας ειναι αρκετο σωταρισμα σε δυνατή φωτιά. Με αυτο τον τρόπο θωρακίζει το κρέας τα υγρα του στο εσωτερικό και παραμένει τρυφερο και ζουμερο.
Αφου εχει σωταριστει το κρέας ριχνουμε το κρεμμυδι στην κατσαρολα και τα σωταρουμε μαζι.Μετα απο 3-4 λεπτα ρίχνουμε και τις σκελίδες σκόρδου και ρίχνουμε το κρασι. Βράζουμε όλα αυτα για λίγη ώρα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτια και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και το νεράκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά (οι ποσότητες που έχω δώσει είναι οι ποσότητες που προτιμώ εγω, ειναι ενδεικτικες οποτε) και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μιάμιση ώρα μέχρι το κρέας να έιναι πολύ μαλακο, και στην κατσαρόλα να υπάρχει μπόλικο ζουμι.
Τώρα προχωράμε στο κριθαράκι.

Aφαιρουμε απο την κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος και υπολογίζουμε πόσο ειναι το ζουμι, χρησιμοποιώντας μια κούπα. Η αναλογία για να έχουμε al dente και οχι λασπωμένο κριθαράκι ειναι 1 μέρος κριθαράκι προς 3 μέρη υγρό. Οπότε αναλογικά συμπληρώνουμε το ζουμάκι με νερό ζεστό και φέρνουμε την κατσαρόλα σε βρασμό.To κριθαράκι θέλει 15 λεπτά για να βρασει και στα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε και το κρέας να ζεσταθεί.
Αποσύρουμε απο τη φωτιά και σερβίρουμε με μπόλικο φρέσκο πιπέρι και φετα!

3 σχόλια:

  1. Καλώς την! Με αγαπημένη μαμαδίστικη συνταγή ξεκίνησες! Καλώς όρισες στα food blogs λοιπόν και θα χαρώ να τα λέμε!
    Βάλε δίπλα followers για να σε παρακολουθούμε εύκολα! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς ήρθες στη μπλογκογειτονιά μας!!! Θα χαρώ να τα λέμε!!!
    Βάλε followers για να μπαίνεις εύκολα σε μας κι εμείς σε σένα.... επίσης κάνε follow στα μπλογκς που θέλεις για να μπαίνουμε κι εμείς άνετα σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς σας βρήκα!Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή!
    Πως βάζω followers?follow έμαθα να κανω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!