Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Μαρμελάδα σύκο με τζίντζερ

Παλεύω αρκετή ώρα να προλογίσω την συνταγή.
Δεν βρίσκω κάτι πρωτότυπο να πω. Και τι να πει κανείς δηλαδή για τη μαρμελάδα αυτή που πολλοί τη γνωρίζουμε και ακόμα περισσότεροι την αγαπάμε?

Θα σας πώ απλά πως βρέθηκα με όλα αυτά τα σύκα για την μαρμελάδα.  Πριν από λίγες μέρες, πήραμε το αμάξι και πήγαμε με τον σύντροφο μου και το σκυλί μας μια μεγάλη εκδρομή. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο χωρίς να έχουμε καθορίσει προορισμό, σκεφτόμασταν ας μας βγάλει οπουδήποτε. Εξάλλου το ζητούμενο ήταν να ξεσκάσουμε και όχι πού θα πάμε...
Κάποια στιγμή πέφτει η ιδέα να κατευθυνθούμε προς το καλύβι ενός γνωστού, που έχει τεράστιο κήπο με πολλά φρούτα και λαχανικά. Καλύβι στη Σάμο είναι ένα μικρό σπιτάκι στο βουνό ή τη θάλασσα, πολύ πρόχειρα και φτωχικά  φτιαγμένο, που συνήθως συνοδεύεται από έναν τεράστιο κήπο με αμπέλια ή ελαιόδεντρα. Άλλες φορές το Καλύβι σημαίνει εξοχικό, βρίσκεται απέναντι από κάποια παραλία, είναι πολυτελέστατο και με όλες τις ανέσεις του.

Εκεί λοιπόν  θα μπορούσαμε να απολαύσουμε τη φύση και την υπέροχη γαλήνη που προσφέρει το βουνό, και εμείς και το σκυλί,  και ελπίζαμε να μαζέψουμε και καμιά ντομάτα και αγγουράκι από τον κήπο. 
Φτάσαμε εκεί λοιπόν, μας υποδέχτηκαν εγκάρδια και δίνοντας στον καθέναν μάς από έναν κουβά για να μαζέψουμε οπωροκηπευτικά! 
Ο κήπος ήταν γεμάτος από λογής λογής καλούδια, αλλά εγώ κατευθύνθηκα σαν υπνωτισμένη σε μια συκιά που εντόπισα. Και άρχισα λοιπόν να εξετάζω, να ζουπάω και να μυρίζω τους υπέροχους, ζουμερούς καρπούς της. Σκαρφάλωνα στα κλαδιά, πήρα ένα μεγάλο μπαστούνι και κατέβαζα τα σύκα που βρισκόντουσαν στα ψηλότερα σημεία και γέμιζα τον κουβά μου και σκεφτόμουν πως να τα μαγειρέψω. 

Δεν ήξερα όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγίζεις τα φύλλα. Το κατάλαβα όταν επέστρεφα με το γεμάτο κουβαδάκι μου, περιχαρής στο καλύβι.
Άφησα το κουβαδάκι κάτω στο έδαφος και άρχισα να ξύνομαι με μανία. Η φαγούρα ήταν τόσο ανυπόφορη που για να ηρεμήσω έπρεπε να περάσουν δύο ώρες ανελέητου ξυσίματος, μπόλικου πασαλείματος με χυμό από λεμόνι (που νομίζω οτι δεν με βοήθησε καθόλου στο να μειωθεί η φαγούρα)και αρκετού κλαψουρίσματος...
Πολύ προσοχή λοιπόν όταν μαζευετε σύκα!

Υλικά:

1 κιλό ώριμα σύκα
500 γρ. ζάχαρη
το χυμό απο 1 λεμόνι
1,5 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ

Εκτέλεση:

πλένουμε πολύ καλα τα σύκα σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε με μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να μαλακώσουν. Μπορούμε να τα αφήσουμε και λιγότερο, αν θέλουμε πιο αισθητά κομμάτια στη μαρμελάδα ή περισσότερη ώρα αν θέλουμε να μην έχει κομμάτια. 
Αφού μαλακώσουν κάπως, τα βάζουμε όπως είναι να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Ανακατευουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα αρκετά συχνά, γιατί αυτή η μαρμελάδα έχει την τάση να κολλάει. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το τζίντζερ και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ακόμη. Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και έτσι όπως είναι καυτή τη βάζουμε μέσα σε αποστειρωμένα βάζα με μεταλλικό καπάκι, βιδώνουμε καλά, και αναποδογυρίζουμε πανω σε μια πετσέτα. Αφήνουμε να κρυώσει εκει, και τα τοποθετούμε σε ντουλάπι. Αν ανοιχτει ένα βάζο,η μαρμελάδα στη συνέχεια φυλάσσεται στο ψυγείο. 





2 σχόλια:

  1. Με το που διάβασα τον "τρόπο" σου να μαζεύεις σύκα αναρωτήθηκα, μα δεν την πειράζει το γάλα των σύκων; Μόνο σ΄εμένα συμβαίνει να με πιάνει φαγούρα;
    Μέχρι που διάβασα ότι εκ των υστέρων ταλαιπωρήθηκες αρκετά...
    Ένα τιπ είναι να πλυθείς πολύ καλά, με πολλή σαπουνάδα, καλό ξέβγαλμα και σκούπισμα. Υποχωρεί πιο γρήγορα.

    Πάντως οι προμήθειες, η βόλτα κι η σούπερ μαρμελάδα θα σε αποζημίωσαν και με το παραπάνω!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειχα ιδεα!Νομιζα οτι το να μαζευεις συκα ειναι το ιδιο απλο με το να μαζευεις οτιδηποτε αλλο. Ευκολο ,ακινδυνο και διασκεδαστικο...

      Θα το εχω υποψιν μου αλλη φορα τη σαπουναδα!Ευχαριστω

      Διαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!